Houd capsules met vloeibaar wasmiddel uit de buurt van kinderen

Liquid caps, zakjes van wateroplosbaar folie gevuld met geconcentreerd wasmiddel, zien eruit als snoepjes en daarom gebeuren er steeds meer ongelukken met jonge kinderen van 0-4 jaar.

Single-Load Liquid  Laundry Packets HarmfulFotocredits: US CPSC (cc)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept ouders daarom op de liquid caps, die aan populariteit winnen, buiten het zicht en bereik van kinderen te bewaren en na gebruik meteen weer op te bergen.

Veel ongelukken gebeuren omdat kinderen op een onbewaakt ogenblik in de bewaardoos graaien als de ouders was in de wasmachine doen of doordat ouders de liquid caps niet in de originele bewaardoos bewaren. Volgens de NVWA speelt het kindaantrekkelijke uiterlijk van de caps een verraderlijke rol: de caps zijn gevuld met gekleurde vloeistoffen en zien er daardoor uit als snoepjes. Na inslikken van het wasmiddel uit de cap krijgen kinderen last van hun luchtwegen (hoesten) en in enkele gevallen ernstige ademhalingsproblemen die leiden tot ziekenhuisopname.

Zodra kinderen de liquid caps te pakken hebben, stoppen vooral de 0 tot 4 jarigen deze in hun mond en bijten ze kapot. Ook wanneer er alleen op gesabbeld wordt, lost het folie makkelijk op. Ouders wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts of naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te gaan als er gezondheidsklachten ontstaan nadat als hun kind in aanraking is geweest met het wasmiddel uit de cap. Neem het product altijd mee.

Wat te doen na contact met wasmiddel liquid cap?
Spoel de mond van het kind uit met water. Als het wasmiddel is ingeslikt, het kind een beetje water laten drinken en daarna iets vettigs te eten te geven, bijvoorbeeld een klontje boter. Als dit snel na de inname gebeurt, dan kan het de inwerking van het wasmiddel op de weefsels verkorten en daarmee schade aan weefsels beperken.

– Wat te doen bij ongelukken?: Wasmiddelcapsules

De fabrikanten van liquid caps werken aan het ondoorzichtig en daarmee onaantrekkelijk maken van de bewaarverpakking die tevens moeilijk door kinderen te openen zijn. Ook plaatsen zij extra veiligheidswaarschuwingen op de verpakkingen. Naar verwachting zijn begin oktober de overgrote meerderheid van de verpakkingen aangepast.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) heeft in opdracht van de NVWA in beeld gebracht hoeveel ongevallen er met dit nieuwe type wasmiddelverpakking plaatsvinden. Bij ruim een kwart van alle ongelukken met vloeibaar wasmiddel gaat het om ingeslikte liquid caps.

Per jaar worden er gemiddeld 2.100 personen behandeld op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis na een privé-ongeval waar huishoudchemicaliën bij betrokken zijn. Eén op de 5 slachtoffers is jonger dan 5 jaar. Berg huishoudchemicaliën daarom altijd veilig op.

Meer informatie
http://www.nieuwe-etiketten.nl

Plaats een reactie