Horeca heeft laagste ziekteverzuim

0
544

Het ziekteverzuim van werknemers in Nederland kwam in het tweede kwartaal van 2011 uit op 4,1 procent. In de horeca was met 2,5 procent het verzuim het laagst.

Ziekteverzuim stabiel
Het ziekteverzuim in Nederland heeft zich de laatste jaren vrijwel gestabiliseerd. In het tweede kwartaal van 2011 lag het op 4,1 procent. Een jaar eerder was dit 4,0 procent. Dit betekent dat gemiddeld per dag 1 op de 25 werknemers als ziek te boek staat.

Hoogste verzuim bij openbaar bestuur, onderwijs en industrie
De bedrijfstakken met het hoogste ziekteverzuim zijn het openbaar bestuur, het onderwijs en de industrie. Het ziekteverzuim bedroeg daar 5,1 procent. Ook in de gezondheidszorg lag het verzuim met 5,0 procent relatief hoog.

Toename ziekteverzuim
Hoewel de horeca in het tweede kwartaal van 2011 het laagste ziekteverzuim had, is het verzuim daar wel behoorlijk toegenomen. Het verzuim in de horeca lag vorig jaar nog op 2,1 procent. Ook bij het openbaar bestuur en de industrie is het verzuim fors gestegen.

Bij grote bedrijven 1 op de 20 werknemers ziek
Grote bedrijven met honderd of meer werknemers hadden in het tweede kwartaal 2011 een verzuim van gemiddeld 4,8 procent. Bij kleine en middelgrote bedrijven was dit respectievelijk 1,9 en 3,5 procent.

Kosten ziekteverzuim 2,6 miljard in tweede kwartaal
De kosten van het ziekteverzuim zijn aanzienlijk. In het tweede kwartaal 2011 is er in totaal voor 2,6 miljard euro aan loon aan zieke werknemers doorbetaald. In dezelfde periode vorig jaar betaalden werkgevers nog 2,5 miljard euro aan zieke werknemers.

Auteur: John Kartopawiro