“Lente op komst in Nederland” kopten diverse Nederlandse nieuwsmedia eind februari, terwijl nog geen 3 weken geleden heel Nederland in de ban van de Elfstedentocht was. Dat de Elfstedentocht uiteindelijk geen doorgang vond, was voor velen een grote teleurstelling. Temeer omdat dagen achter elkaar de temperatuur ruim onder het vriespunt lag.
De discussie ontstond of er überhaupt ooit nog kans zal zijn op een Elfstedentocht, gezien de opwarming van de aarde en de stijging van de temperatuur. Toch blijft Nederland hoop houden op deze prachtige Friese schaatstocht. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect, waaraan 1028 Nederlanders vanaf 18 jaar deelnamen.
Bijna 1 op de 3 Nederlanders gelooft in een Elfstedentocht binnen nu en 5 jaar. Slechts 19% ziet het zeer somber in en gelooft de eerstkomende jaren niet meer in de schaatstocht. Tenslotte laat 52% de mogelijkheid open dat er misschien binnen 5 jaar nog een dergelijke tocht zal komen in Friesland.
Opvallend is dat mannen sceptischer zijn dan vrouwen. Met betrekking tot leeftijd zijn het juist de ouderen die erin geloven dat wij binnen 5 jaar weer een Friese Elfstedentocht krijgen. Opmerkelijk is dat maar 22% van de modaalverdieners gelooft in een Elfstedentocht binnen 5 jaar, terwijl 35% van de boven-modaalverdieners het vertrouwen heeft in de legendarische schaatstocht.
“Nee” tegen alternatieve tocht
Markteffect vroeg aan Nederland of een alternatieve (kortere) schaatstocht een oplossing zou zijn om de kans op doorgaan te vergroten. Massaal keerden Nederlanders zich hiertegen. Maar liefst 60% is tegen een alternatieve tocht. Vooral hoger opgeleiden en mannen zijn hiertegen. Zo is 67% van de mannen en 67% van de hoger opgeleiden tegen een alternatieve tocht, terwijl 55% van de vrouwen en slechts 49% van de lager opgeleiden een alternatieve tocht niet ziet zitten. Bovendien zijn vooral mensen met een bovenmodaal inkomen tegen een andere (kortere) tocht. Zo is 68% van de mensen met een bovenmodaal gezinsinkomen het oneens met een alternatieve route, ten opzichte van 53% van de mensen met een ondermodaal gezinsinkomen.
Dat met name de Friezen in ons land met veel respect naar de traditionele Elfstedentocht kijken, blijkt ook uit dit onderzoek. Maar liefst 86% van de inwoners van Friesland is tegen een alternatieve route om de kans op doorgaan te vergroten. Wanneer dit afgezet wordt tegen inwoners van bijvoorbeeld Flevoland, waarbij slechts 37% tegen een alternatieve tocht is, blijkt hoe groot het verschil in beleving van deze schaatstocht in ons land is.