Hoogste zonkracht in Nederland verwacht

Het KNMI meet vandaag, maandag 27 juni 2011, een zonkracht van 7. Dit betekent dat de kracht van de zon, een maat voor de hoeveelheid UV straling, vandaag bij onbewolkt weer, een hoogte bereikt tussen 7 en 8. Dat zijn de hoogste waarden die in ons land mogelijk zijn.

De zonkracht varieert in Nederland van 0 tot 8. Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller je kunt verbranden en hoe groter de kans is op huidkanker. Op grond van deze voorspelling van KNMI adviseert KWF Kankerbestrijding daarom om op een dag als vandaag extra maatregelen te nemen om verbranding van de huid te voorkomen.

Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in het jaar 2000 tot ongeveer 40.000 dit jaar. Een stijging maar liefst 75%. De kans op het krijgen van huidkanker is vrij hoog: ongeveer 1 op de 50 Nederlanders zal vóór het 80ste levensjaar een melanoom ontwikkelen, voor het basaalcelcarcinoom is dit 1 op de 7 en voor de overige huidtumoren 1 op de 180. 90 Procent van het aantal huidkankerpatiënten is gerelateerd aan de totale hoeveelheid UV-straling die iemand in de loop van zijn leven oploopt. Vooral mensen met een licht huidtype (39% van de Nederlandse bevolking) zijn extra gevoelig voor verbranding van de huid.

Zonkrachtapplicatie
KWF Kankerbestrijding heeft een gratis applicatie gelanceerd met een zonbeschermingsadvies op maat. Deze applicatie is beschikbaar voor de IPhone en voor android telefoons via de app store en android market. De mobiele app bestaat uit een zonkrachtmeter die de actuele zonkracht in Nederland meet en een huidtypetest. Deze test (6 vragen) maakt duidelijk op welk huidtype het persoonlijke zonbeschermingsadvies moet worden afgestemd.

Activiteiten Fight cancer
Ook Fight cancer, het jonge en eigenzinnige label van KWF Kankerbestrijding roept op tot verstandig zonnen. Met de boodschap “Thank life for the summer, maar bescherm jezelf goed tegen de zon” maken we jongeren bewust van zonbescherming. Binnenkort is de campagne zichtbaar op de Nederlandse luchthavens. Veel jongeren vertrekken dan naar een zonnige vakantiebestemming. Ze kunnen de gratis Sun Safe app van Fight cancer downloaden, waardoor ze niet alleen in Nederland maar ook op hun vakantiebestemming een persoonlijk huidtype advies op hun mobiele telefoon ontvangen.

Daarnaast is er een Fight cancer team gedurende de gehele zomer aanwezig met de mobiele ‘creambar’ op stranden, festivals en evenementen (zie www.fightcancer.nl), zoals tijdens de Fight cancer tour. Bezoekers kunnen zich insmeren bij de creambar en geïnformeerd worden over de mogelijke schade van UV straling door de zon. Net als ieder jaar sluit de Fight cancer de tour af op de Gaypride in Amsterdam op 6 augustus en zijn we aanwezig op het zonneterras op Loveland festival op 13 augustus.

Plaats een reactie