In 2014 stonden 271 mensen na overlijden organen af voor transplantatie, het hoogste aantal orgaandonoren ooit. Ook is 2014 het zesde jaar op rij waarin Nederland meer orgaandonoren telt.

Het aantal orgaantransplantaties in 2014 was 785, een toename van 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit het jaarverslag 2014 van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) dat op woensdag 27 mei 2015 is gepubliceerd.

Doneren bij leven
In 2014 doneerden 537 mensen bij leven een orgaan, 3 procent meer dan in 2013. Alleen nieren en delen van levers kunnen bij leven worden gedoneerd. Levende donoren zijn verantwoordelijk voor 53 procent van het aantal getransplanteerde nieren. Het aantal weefseldonoren nam met 2 procent toe tot 1705.

Positief beeld
“De definitieve cijfers over 2014 laten een positief beeld zien”, aldus Bernadette Haase, directeur van de Nederlandse Transplantatie Stichting. “We zijn blij met de toename in het aantal orgaandonoren. We weten nog niet zeker of er nu sprake is van een trendmatige stijging van het aantal donoren. Wat we wel zien is dat de nieuwe organisatie van donatie in de ziekenhuizen en de vele aandacht voor het belang van orgaandonatie zijn vruchten begint af te werpen.”

Orgaandonatie: hoe gaat dat?

In 2014 kwam het Masterplan Orgaandonatie tot een afronding. In de tweede helft van het jaar verscheen de evaluatie van de landelijke invoering van de Masterplan-onderdelen waarin de resultaten van de activiteiten in de ziekenhuizen werd gemeten. De resultaten van de landelijke invoering van de nieuwe donatiestructuur en de inzet van Zelfstandige Uitnameteams (ZUTs) lijken positief.

Minister Schippers van Volksgezondheid besloot deze projecten dan ook te verlengen. Bij de minister, bij de betrokkenen in de orgaan- en weefselketen en bij de NTS heerst vertrouwen om door te gaan op de ingeslagen weg.

Inzet
“Dat doen we in de wetenschap dat ons gezamenlijke doel nog niet is bereikt,” zegt Haase. “Want we zijn er nog niet. De wachtlijsten worden iets korter. Maar nog steeds overlijden mensen die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan. De NTS blijft zich samen met onze partners in de ziekenhuizen en transplantatiecentra ten volle inzetten voor alle mensen op de wachtlijst. Er is veel gedaan, maar er is nog meer te doen.”

Meer informatie
Jaarverslag 2014 Nederlandse Transplantatie Stichting
Donor worden?

Vorig artikelWat te doen met jonge vogeltjes
Volgend artikelKeuzehulp voor keizersnede
De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zorgt er samen met haar partners (weefselbanken en Eurotransplant International) voor dat zoveel mogelijk mensen die wachten op een orgaan- of weefseltransplantatie geholpen worden. Dit doet ze in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De NTS is verantwoordelijk voor het objectief toewijzen van organen en weefsel aan geschikte ontvangers en het bijhouden van de wachtlijst voor organen en weefsel. Daarnaast is de NTS verantwoordelijk voor de bemiddeling bij het ontvangen, typeren en vervoeren van organen en weefsel van donoren. Een aantal van de taken op het gebied van orgaandonatie worden onder verantwoordelijkheid van de NTS uitgevoerd door Eurotransplant. De NTS ondersteunt de ziekenhuizen bij de organisatie van donatie en verzorgt een scholingsprogramma voor professionals die zich bezighouden met donatie en transplantatie. De NTS verzorgt ook de voorlichting en onderwijs over donatie en transplantatie aan het algemene publiek en professionals.