Honderden leprapatiënten in Nederland

In Nederland wonen naar schatting 400 (ex-)leprapatiënten. Elk jaar wordt de ziekte nog 5 – 10 maal gediagnosticeerd bij mensen die in hun geboorteland besmet zijn geraakt. Omdat lepra sinds de Middeleeuwen nauwelijks meer in het Westen voorkomt, herkennen artsen in Nederland de symptomen vaak niet, waardoor patiënten ernstig verminkt kunnen raken.

Dit komt uit het onderzoek dat gezondheidswetenschapper Roos de Groot in opdracht van de Leprastichting heeft uitgevoerd. Dit onderzoek zal op het symposium ‘Stigma rond lepra in Nederland’ op 28 januari gepresenteerd worden, in het kader van Wereld Lepra Dag. Tijdens dit symposium zal ook de winnaar van de ChangeALife-Award bekend worden gemaakt.

Daarnaast is in het onderzoek te lezen dat lepra één van de meest gestigmatiseerde ziekten ter wereld is. Door de fysieke gevolgen van lepra wordt de ziekte als demonisch en afschrikwekkend ervaren. Patiënten raken in een sociaal isolement, hebben een laag zelfbeeld en kunnen niet meer volwaardig participeren in de maatschappij – ook in Nederland.

Toch is de Leprastichting zeer positief gestemd over de toekomst van lepra. Door de effectieve bestrijding in de afgelopen veertig jaar is lepra in veel landen enorm teruggedrongen. De stichting verwacht dat lepra binnen twintig jaar geen verminkende ziekte meer is, omdat:

– lepra een van de minst besmettelijke menselijk overdraagbare ziektes is. 95% van de wereldbevolking is aangeboren immuun voor lepra;

– door goede medicatie lepra binnen een jaar effectief te genezen is;

– door betere training en infrastructuur binnen gezondheidsdiensten patiënten vroeg worden gediagnosticeerd en behandeld;

– het aantal nieuwe patiënten in de afgelopen twintig jaar is gehalveerd en het aantal verminkingen met maar liefst 70% is teruggedrongen.

3 gedachten over “Honderden leprapatiënten in Nederland”

 1. Vanavond zagen wij op de TV een reportage betr. lepra patiënten in Nederland. We hoorden dat vrijdag 28 januari een Symposium wordt gehouden. Er werd niet verteld waar en of je daar heen kunt gaan. Wij zijn n.l. een paar maal in het Lepra Sanatorium Fontilles in Denia , Spanje geweest en wij doneren jaarlijks aan dit sanatorium, privé en namens de Ridderorde waar wij lid van zijn.
  Is het mogelijk om meer informatie te ontvangen?
  Dame S. van der Loo, DCLJ, DMLJ.

  Beantwoorden
 2. Symposium ‘Stigma rond lepra – in Nederland’

  – Vrijdag 28 januari 2011, 13.00 -16.00 uur
  – Leeszaal Koninklijk Instituut voor de Tropen
  – Mauritskade 63, Amsterdam

  Programma
  Gezondsheidswetenschapper Roos de Groot interviewde zo’n dertig Nederlandse (ex-) leprapatiënten. Haar onderzoek leverde vele indrukwekkende verhalen op en aanbevelingen om ook in Nederland mensen bij te staan.

  Lepra-arts Wim van Brakel plaatst het onderzoek van Roos de Groot in een breder perspectief. Wat is stigma eigenlijk? Hoe kunnen we dit probleem aanpakken?

  Muzikaal intermezzo door cabaretier Johan Hogenboom

  Psychiater Ruud Feijen laat aan de hand van speelfilmfragmenten zien dat stigma niet alleen rond lepra speelt. Welke invloed heeft deze beeldvorming op de levens van mensen met een psychische aandoening?

  Twee ex-leprapatiënten vertellen zelf over de invloed van lepra op hun leven.

  Directeur Jan van Berkel maakt bekend hoe de Leprastichting aandacht zal besteden aan de adviezen uit het rapport van Roos de Groot.

  De Leprastichting geeft jaarlijks de ChangeALife-Award aan degene die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de leprabestrijding. Dit jaar heeft de jury unaniem gekozen voor de Indonesische arts dr. Yamin.

  Beantwoorden

Plaats een reactie