Homoseksuelen mogen bloed doneren

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra is blij dat haar motie is aangenomen die bloeddonatie voor homo’s mogelijk maakt. Eerder deed de premier uitspraken tijdens het Vragenuur dat onder dit kabinet homoseksuelen bloed mogen doneren. Maar dat was tot dusver niet het geval.

Daarom diende Dijkstra een motie in om de premier aan zijn woord te houden, die werd dinsdagmiddag 3 april 2012 aangenomen in de Tweede Kamer.

Seksueel risicogedrag
De motie verzoekt de regering met bloedbank Sanquin de regels rondom bloeddonatie zodanig te wijzigen dat seksueel risicogedrag als criterium voor donatie wordt ingesteld. Dijkstra: “Het als man seksueel contact hebben met een andere man mag niet langer leiden tot levenslange uitsluiting van het bloeddonorschap. D66 vindt dat seksueel risicogedrag het criterium moet zijn, niet geaardheid.”

Individu
Momenteel mogen homoseksuele mannen in Nederland geen bloed geven. In landen als Zweden, Italië en Spanje mogen homo’s die geen risicovolle contacten hebben gehad wel bloed doneren. Daar heeft dit niet geleid tot een verhoogd risico voor de veiligheid van de bloedvoorziening.

Dijkstra: “D66 kijkt niet naar de groep, maar naar het individu. De huidige regels sluiten ook mannen uit die al 30 jaar een monogaam seksleven hebben. Terwijl hetero’s die veel seksuele contacten hebben niet worden uitgesloten van bloeddonatie.”

Plaats een reactie