‘Homo’s mogen nog steeds geen bloed doneren, Rutte!’

0
818

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra is verbaasd over de uitspraken van de premier tijdens het Vragenuur dat onder dit kabinet homoseksuelen bloed mogen doneren. Ze stelde eerder al Kamervragen over deze kwestie, maar tot nu toe zonder uitkomst.

“Ik heb Kamervragen gesteld over de uitsluiting van homo’s bij bloeddonatie. Het kabinet gaf aan te wachten op een aanbeveling van de Raad van Europa maar daar hebben we nog niks van gehoord. Het verbaast mij dus zeer dat de premier in zijn rijtje verworvenheden onder dit kabinet iets opnoemt wat nog helemaal niet is gerealiseerd.”

Individu
Momenteel mogen homoseksuele mannen in Nederland geen bloed geven. In landen als Zweden, Italië en Spanje mogen homo’s die geen risicovolle contacten hebben gehad wel bloed doneren. Daar heeft dit niet geleid tot een verhoogd risico voor de veiligheid van de bloedvoorziening.

Dijkstra: “D66 kijkt niet naar de groep, maar naar het individu. De huidige regels sluiten ook mannen uit die al 30 jaar een monogaam seksleven hebben. Terwijl hetero’s die veel seksuele contacten hebben niet worden uitgesloten van bloeddonatie.”

Vorig artikelFertiliteitskliniek Twente: Opening en open huis
Volgend artikelBastiaan Ragas ambassadeur voor Natuurmonumenten
Democraten 66 (D66) is een Nederlandse politieke partij van sociaal-liberale signatuur. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 personen (van wie 25 in andere partijen actief waren geweest). Initiatiefnemers waren de journalist van het Algemeen Handelsblad Hans van Mierlo, die partijleider werd, en Amsterdams VVD-gemeenteraadslid en fractievoorzitter Hans Gruijters die de feitelijke initiatiefnemer tot het vormen van de politieke partij D'66/D66 was. Het belangrijkste standpunt van de partij was het democratiseren van het Nederlandse politieke stelsel. Na de verkiezingen van 1967 kwam D'66 de Tweede Kamer binnen met 7 zetels. Tegenwoordig is de partij nog altijd voorstander van bestuurlijke vernieuwing, maar staan ook andere thema's, zoals individuele ontplooiing en Europese samenwerking, centraal.