Homofobie is te genezen

Homofobie is te genezen. Dat is de conclusie van het rapport van dance4life en Rutgers WPF dat woensdag 10 oktober 2012, aan de vooravond van ‘Coming Out Day’, verschijnt.

dance4life 2011

dance4life en Rutgers WPF onderzochten wat de barrières zijn voor medewerkers van partnerorganisaties in onder meer Afrika en Azië om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en ontwikkelden een succesvol trainingsprogramma. Na het doorlopen van deze training staan mensen positiever tegenover homoseksualiteit, wijzen testen in Kenia en Indonesië uit.

Klaas Dijkhoff, lid Tweede Kamer VVD: “dance4life en Rutgers WPF helpen met het trainingsprogramma de acceptatie van (seksuele) minderheden te realiseren. Er valt op dit vlak nog een wereld te winnen.”

Coming Out Dag 2012 staat in het teken van sport

Discriminatie
dance4life en Rutgers WPF werken in Afrika en Azië samen met lokale partnerorganisaties. Medewerkers van deze organisaties blijken vaak negatief tegen homoseksualiteit aan te kijken. Daardoor wordt seksuele diversiteit niet of verkeerd geadresseerd in hun lesprogramma’s, met als gevolg dat jongeren geen toegang krijgen tot de juiste informatie. Seksuele diversiteit blijft op deze manier onderhevig aan discriminatie, terwijl het juist een belangrijk thema is in het werk van dance4life en Rutgers WPF.

Barrières
dance4life en Rutgers WPF onderzochten daarom samen met lokale organisaties uit het LGBT-werkveld (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) wat de barrières zijn voor partnerorganisaties om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Daarop ontwikkelden ze een trainingstraject dat deze medewerkers begeleidt bij het opnemen van seksuele diversiteit in hun programma, ook in landen waar het niet vanzelfsprekend is om openlijk over homoseksualiteit te praten. Het programma werd getest in Kenia en Indonesië en toont aan dat mensen positiever tegenover homoseksualiteit staan na het doorlopen van de training. Het is de bedoeling dat het trainingsprogramma ook bij partnerorganisaties in andere landen, zoals Ghana en Zuid-Afrika, geïmplementeerd wordt.

Een deelnemer: “Ik kwam zonder verwachtingen naar de training. En als ik al iets verwachtte, dan was het dat ik de meest onzedelijke en vervloekte mensen op aarde zou gaan ontmoeten. Ik was ook bang dat de trainers me zouden proberen te overtuigen om homoseksueel te worden. Tijdens de training kwam ik erachter dat mijn verwachtingen gebaseerd waren op mythes en misvattingen, niet op feiten.”

Op 11 oktober 2012 is het Coming Out Day. Coming Out Day is een internationaal initiatief om de acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te bevorderen.

Unite for Body Rights
Seksuele diversiteit bespreekbaar maken en discriminatie aanpakken op grond van iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit is een van de ambitieuze prioriteiten binnen het ‘Unite for Body Rights’- programma van de SRGR-Alliantie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert het vijfjarige ‘Unite for Body Rights-programma. Alliantiepartners dance4life en Rutgers WPF kregen voor deze leervraag over seksuele diversiteit aanvullende financiering van PSO, een Nederlandse organisatie voor capaciteitsopbouw in ontwikkelingslanden.

Plaats een reactie