“Het laagje homoacceptatie is dunner dan het lijkt”

‘Het laagje acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) in Nederland blijft ‘dun’. Dat stelt COC-voorzitter Tanja Ineke in reactie op het verschenen rapport ‘Wel trouwen, niet zoenen’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het COC stelt voor om voorlichting over LHBT’s op school te verbeteren en een verbod op transgenderdiscriminatie in de wet op te nemen.

Homoacceptatie
Volgens het SCP-rapport staat 66 procent van de Nederlanders positief tegenover homo- en biseksualiteit en is 78 procent voor behoud van het homohuwelijk. Toch vindt meer dan een derde (35%) van de bevolking het aanstootgevend als twee mannen elkaar in het openbaar zoenen; bij een zoenend heteropaar is dat maar 12 procent. 28 Procent heeft moeite met een mannenpaar dat hand in hand loopt.

Dun laagje acceptatie
“Er is nog veel om voor te vechten als zoveel Nederlanders moeite hebben met iets onschuldigs en liefdevols als een kus of hand in hand lopen,” zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Het laagje acceptatie in Nederland is dunner dan het lijkt.”

Betere voorlichting
Om acceptatie te versterken, wil het COC onder meer betere voorlichting over LHBT’s op school. Daartoe zou het onderwerp verplicht moeten worden gesteld op docentenacademies. Want hoewel LHBT-voorlichting sinds 2012 verplicht is in het primair- in voortgezet onderwijs, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW dat er op docentenopleidingen slechts ‘zeer summier’ aandacht is voor het onderwerp. Het COC verwacht dat verplichte LHBT-voorlichting op docentenacademies zal leiden tot beter getrainde docenten en meer en betere LHBT-voorlichting op school.

Transgender
Ruim één op de tien Nederlanders (11%) staat negatief tegenover transgender personen en bijna een derde vindt dat er ‘iets mis is’ met mensen die zich geen man of vrouw voelen. Het COC vindt dit zorgelijk en dringt onder meer aan op een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie, zoals dat al bestaat in veel andere Europese landen.

Biseksualiteit
Eveneens één op de tien Nederlanders onderschrijft vooroordelen over biseksualiteit. Zo denkt 12 procent dat biseksuelen ‘er nog niet uit zijn’ wat hun seksuele voorkeur is en vindt 10 procent dat bi’s geen monogame relaties kunnen aangaan.

Niet meer bovenaan
Opmerkelijk onderzoeksresultaat is verder dat 35 procent van de Nederlanders er bedenkingen bij heeft als hun kind zou gaan samenwonen met een partner van gelijk geslacht. Waar Nederland in eerder SCP-onderzoek uit 2013 nog bovenaan stond in Europa als het gaat om acceptatie van homoseksualiteit, is acceptatie in landen als Zweden, Spanje en IJsland inmiddels groter.

Plaats een reactie