Met het thema ‘Whatever your roots: it’s your right to be gay!’ trekt de kabinetsboot op zaterdag 3 augustus 2013 door de Prinsengracht tijdens de Canal Parade.
GAY PRIDE 2012 Amsterdam.
Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) heeft dit jaar verschillende organisaties en voorvechters aan boord uitgenodigd die streven naar meer erkenning en acceptatie van homoseksualiteit binnen de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap.
Samen met haar crew aan boord wil minister Bussemaker het signaal afgeven dat Nederland een kleurrijke en tolerante samenleving is waar iedereen zijn of haar seksuele mag identiteit beleven zoals hij of zij dat wil, ongeacht je ‘roots’.
Nederland loopt internationaal voorop als het gaat om de positie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT-ers). Toch ligt in eigen land homoseksualiteit onder meer binnen de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse als Antilliaanse gemeenschap nog steeds gevoelig en rust er vaak een sterk taboe op.
Uit een recent SCP onderzoek bleek dat minder dan een derde van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders het goed vindt dat homoseksuelen met elkaar kunnen trouwen en driekwart het een probleem zou vinden als hun kind een partner van hetzelfde geslacht zou hebben.
Houding jongeren
Daarnaast maakt minister Bussemaker zich zorgen over de houding onder veel jongeren. Een derde van alle Nederlandse jongeren tussen de twaalf en de achttien zegt dat op hun school een homoseksuele medeleerling beter in de kast kan blijven. Bijna de helft van leerlingen met een Turkse achtergrond, en ruim een derde van de leerlingen met een Marokkaanse achtergrond, wijst homoseksualiteit af.
Voldoende redenen voor minister Jet Bussemaker om de kabinetsboot dit jaar het thema ‘Whatever your roots: it’s your right to be gay’ mee te geven tijdens de jaarlijkse botenparade op de Amsterdamse grachten. Hiermee bekrachtigt het kabinet dat dat iedereen, dus uiteraard ook lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) het recht heeft om zichzelf te kunnen zijn.
Volgens minister Bussemaker kennen homorechten geen grenzen en moet Nederland dat ook laten zien: “Deze regering staat daar pal voor. Want open staan voor elkaar, anderen accepteren in hun ‘anders zijn’ is een voorwaarde voor iederéén om goed te kunnen samenleven. Als geliefden, als familie, als buren, als collega’s, als passanten op straat, aldus Bussemaker”.
Crew
Aan het thema wordt op verschillende manieren invulling gegeven. Het thema is weerspiegeld in de gastenlijst van de boot. Onder hen onder andere verschillende vertegenwoordigers van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Hindoestaanse inspraakorganen en samenwerkingsverbanden en steunpunten voor homoseksuele allochtone jongeren. Ook is Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland en een aantal wethouders Emancipatie van de vier grote steden aan boord.
Daarnaast vaart de Turks-Nederlandse homoseksuele activiste Döne Fil mee, initiatiefneemster van de ‘Turkse boot’ tijdens de Canal Parade in 2012. Fil won eerder dit jaar de innovatieprijs voor homo-emancipatie vanwege haar moed en durf waarmee zij het voor velen nog gevoelige onderwerp homoseksualiteit bespreekbaar maakt.
Een aantal van haar gasten ontmoette minister Bussemaker tijdens verschillende bijeenkomsten over de acceptatie van homoseksualiteit binnen de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap en tijdens de eerste Europese editie van de internationale homo-emancipatietop IDAHO eerder dit jaar in Den Haag.
Op uitnodiging van minister Bussemaker ondertekenden tien Europese landen een oproep aan de Europese Commissie om meer werk te maken van een Europese aanpak tegen discriminatie van homoseksuelen en transgenders.
De Canal Parade van Amsterdam Gay Pride vindt plaats op zaterdag 3 augustus 2013 vanaf 13:30 uur.
'Homo zijn is een recht, ongeacht je roots' – http://t.co/eNZgDbqpe8 – @COCNederland
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) July 29, 2013