Homeopathie dreigt uit de schappen te verdwijnen

Bekende homeopathische zelfzorggeneesmiddelen zoals van A. Vogel en VSM dreigen uit de schappen van de apotheken en drogisterijen te verdwijnen.

1 juli 2010, VSM TuinenFotocredits: Slaapmutsje, werkt rustgevend.VSM Tuinen by Sierag, on Flickr

Minister Schippers van Volksgezondheid wil niet langer dat op verpakkingen en in bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen vermeld staat waarvoor ze gebruikt kunnen worden.

Zonder deze informatie wordt het de consument onmogelijk gemaakt om een geschikt product te kiezen. Gebruikers en leveranciers van homeopathische geneesmiddelen luiden bij de Tweede Kamer de noodklok om te voorkomen dat de regeling van minister Schippers per 1 juli 2012 wordt uitgevoerd.

Homeopathische zelfzorggeneesmiddelen zijn populair in Nederland. Er worden jaarlijks 4,5 miljoen verpakkingen gekocht (IMS Health). In driekwart van de huishoudens is een homeopathisch geneesmiddel aanwezig. Uit onderzoek van Synovate blijkt dat 20% van de Nederlanders een duidelijke voorkeur heeft voor het gebruik van homeopathische geneesmiddelen als zij last hebben van eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor doktersbezoek niet nodig is. Daarnaast is er nog een grote groep mensen die zo nu en dan een homeopathisch geneesmiddel koopt. Slechts 24% van de bevolking gebruikt nooit homeopathica.

Voor zelfzorgproducten die de consument op eigen gezag zonder recept aanschaft, is het essentieel dat op de verpakking te zien is waar het geneesmiddel voor gebruikt kan worden. De consument kiest aan de hand van de toepassing voor het product dat het beste past bij de kwaal. Als op homeopathische geneesmiddelen niet staat waarvoor het toegepast kan worden, zullen deze producten niet gekocht worden met als gevolg dat ze uiteindelijk uit de schappen zullen verdwijnen.

Achtergrond
De Europese wetgeving biedt voor homeopathische geneesmiddelen de mogelijkheid om de toepassing ervan op een andere manier te onderbouwen dan voor reguliere geneesmiddelen gedaan wordt, dus zonder klinische onderzoeken. Het mag dan niet gaan om levensbedreigende ziektes, maar alleen om eenvoudige gezondheidsklachten, zoals griep, verkoudheid, hoesten, hooikoorts, huidirritatie, spier- en gewrichtspijn, nervositeit, darmkrampjes en wratten. Nederland was het eerste land in Europa dat van deze mogelijkheid gebruik maakte, gevolgd door steeds meer Europese landen.

Minister Schippers wil daar een einde aan maken: ook al weet zij dat het helemaal niet kan, wil ze dat de werking van homeopathische geneesmiddelen wetenschappelijk wordt bewezen. Zo niet, mag niet langer op de verpakking en in de bijsluiter worden vermeld bij welke klacht het product kan worden gebruikt.

6 gedachten over “Homeopathie dreigt uit de schappen te verdwijnen”

 1. Leuk dat je als consument straks helemaal niets meer zelf mag beslissen. Terwijl je wel degelijk baat kunt hebben bij homeopathische geneesmiddelen tegen simpele klachten. Goede stimulans ook weer voor de economie. Homeopathische middelen dreigen uit de schappen te verdwijnen, zouden ze beter met de ziekteverwekkende tabaksmiddelen moeten doen.

  Beantwoorden
 2. “Minister Schippers wil daar een einde aan maken: ook al weet zij dat het helemaal niet kan, wil ze dat de werking van homeopathische geneesmiddelen wetenschappelijk wordt bewezen.”

  Dat is toch vrij normaal? Dat je van een geneesmiddel verlangt dan de werkzaamheid en de veiligheid ervan objectief (=wetenschappelijk) getoetst worden?

  Beantwoorden
 3. Dit is heel normaal wat hier gebeurd. De machtselite zitten in de WHO. In de WHO organisation zit iemand die in de Farmaceutische industrie zit.
  Om de mensen ziek te houden, moeten goede goedkope middelen verdwijnen. waardoor de omzet van de Farmaceutische industrie gewaarborgd is.
  Dus Homeopathische middelen moeten gewoon weg. De vraag is dan hoe kunnen we dit tegenhouden, want hier spelen grote machten een rol (belachelijk maatregel)

  Beantwoorden
 4. En terecht had al veel eerder moeten gebeuren.
  Gelijke monniken gelijke kappen!
  Reguliere (werkzame) middelen moeten een lang traject doorlopen van testen op werking en bijwerking, voordat ze toe gelaten mogen worden op de markt.
  Het is ook niet meer dan normaal dat als een fabrikant een product op de markt brengt met een claim, dat die claim ook aangetoond kan worden.

  De Homeopathische industrie heeft enkele jaren de tijd gehad om aan te tonen wat ze beweren, helaas dit is hun tot nu toe niet gelukt, en zal ze ook nooit lukken.
  Het is enkel gebaseerd op anecdotes en geen data.
  Volgens de wetten v.d natuurkunde kan het niet werken, en uit testen blijkt dat het niet werkt.
  En voor diegene die beweerd dat het bij hem/haar toch echt werkt, moet zich eens wat gaan inlezen over het placebo effect.

  Beantwoorden

Plaats een reactie