Holocaust Namenmonument Nederland

Zaterdag 24 januari 2014 is de actie gestart voor de bouw van het Holocaust Namenmonument Nederland.

Stitched PanoramaBeoogde locatie van het Holocaust Namenmonument: Wertheimpark Amsterdam. Fotograaf Dirk Spits.

Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog krijgen ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers.

Daarmee krijgt Nederland eindelijk een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht.

Holocaust Namenmonument

Tot nog toe kent Nederland geen monument waar alle individuele slachtoffers van de Holocaust met naam en toenaam worden genoemd. Voor nabestaanden is het van onschatbare waarde een plaats te hebben waar zij hun familieleden kunnen gedenken.

Bovendien laat een monument met meer dan 102.000 namen toekomstige generaties zien waar de waanzin van racisme en discriminatie uiteindelijk toe kan leiden.

Het Holocaust Namenmonument Nederland wordt ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind (Lodz, 1946). Libeskind is vereerd met de uitnodiging voor Nederland een Holocaustmonument te ontwerpen.

Iedereen kan meehelpen het Holocaust Namenmonument Nederland te realiseren door één of meer namen van de slachtoffers te adopteren via de website www.holocaustnamenmonument.nl

Meer informatie
https://www.facebook.com/namenmonument
https://twitter.com/Namenmonument

2 gedachten over “Holocaust Namenmonument Nederland”

  1. Als oorlogsslachtoffer van de Japanse moordmachine vind ik het zeer goed dat er een Holocaust namenmonument komt . Mijn grote vraag is echter mag het wel geplaatst worden?? Een Monument met daarop de namen van de vrouwen en kinderen (slachtoffers van de Japanse kampen) mag namelijk alleen maar tijdens de jaarlijkse herdenking van de Japanse vrouwenkampen in Bronbeek worden geplaatst en niet definitief

    Beantwoorden

Plaats een reactie