Holocaust / Auschwitz Herdenking 2012

Op zondag 29 januari 2012, 67 jaar na de bevrijding van Auschwitz, vindt bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark te Amsterdam de jaarlijkse Holocaust / Auschwitz Herdenking plaats ter herdenking van de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Joden, Sinti en Roma, en alle andere groepen die door de Nazi’s als ongewenst en minderwaardig werden beschouwd.

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité en Lior Raber, voorzitter Stichting Denk en Herdenk, houden toespraken. Rabbijn Menno ten Brink zal het Jizkor en Kaddisj uitspreken en er is muziek van de Sinti en Roma. Hierna is er gelegenheid voor particulieren en organisaties hun kransen en bloemen te leggen bij het monument. In het kader van Holocaust Memorial Week zullen kransen worden gelegd door scholieren en studenten.

De herdenking vindt plaats in aanwezigheid van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS, de burgemeester van Amsterdam, leden uit de Tweede Kamer, ambassadeurs en hoge vertegenwoordigers van België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Israël, Kroatië, Litouwen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Russische Federatie, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika en Zweden.

De herdenking begint om 11.00 uur met een Stille Tocht vanaf het Stadhuis.

Het programma van zondag 29 januari 2012:

10.00 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht in de Boekmanzaal van het Stadhuis in Amsterdam, via de hoofdingang aan de Amstelzijde
11.00 uur: Begin Stille Tocht naar het Wertheimpark
11.30 uur: Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’

– Sprekers: Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, Jacques Grishaver, voorzitter N.A.C., Lior Raber, voorzitter St. Denk en Herdenk, Jizkor en Kaddisj door rabbijn Menno ten Brink
– Muziek door Sinti en Roma
– Kranslegging

12.15 uur: Einde herdenking

Meer informatie
www.auschwitz.nl

Plaats een reactie