Hogeschool Utrecht ontvangt Gouden SustainaBul

Hogeschool Utrecht (HU) wint voor het tweede achtereenvolgende jaar de Gouden SustainaBul. De HU scoort het hoogst van alle Nederlandse hogescholen in de jaarlijks terugkerende ranking van hogescholen en universiteiten op het gebied van duurzaamheid en transparantie. Volgens organisator Morgen voert de HU een sterk duurzaamheidsbeleid in alle lagen van de organisatie, waarbij zowel staf als studenten goed betrokken worden.

Ook vorig jaar kwam Hogeschool Utrecht uit de bus als de meest duurzame hogeschool van Nederland. Net als vorig jaar werd Wageningen University gekozen tot duurzaamste universiteit. “Wat Wageningen Universiteit en Hogeschool Utrecht zo sterk maakt, is dat zij duurzaamheid op alle niveaus in de organisatie hebben verankerd”, aldus de organisator, studentennetwerk Morgen. “Dit is het gevolg van een lange-termijn strategie, waarbij betrokkenheid van studenten en staf tot speerpunt is gemaakt. Deze strategie heeft ertoe geleid dat het thema niet meer weg te denken is uit beslissingen die gemaakt worden in de dagelijkse gang van zaken binnen de onderwijsinstelling.”

De HU heeft de prijs in ontvangst genomentijdens de SustainaBul Experience op de Radboud Universiteit Nijmegen op 11 juni 2014. “Prachtig dat we onze plek hebben weten te handhaven, en een impuls om onze aandacht op dit belangrijke onderwerp te blijven richten. Dat doen we onder meer met de start van ons Centre of Expertise Smart Sustainable Cities.” aldus Erlijn Eweg, programmamanager duurzaam onderwijs en onderzoek van de HU.

De inbreng van de HU op de SustainaBul Experience was overigens groter dan alleen de verkiezing: programmamanager duurzame bedrijfsvoering Sandra Valenbreder gaf een workshop over energiemonitoring en HU-lector Pascal Ravesteijn verzorgde er een workshop over Greening met ICT.

SustainaBul
De ranglijst van de SustainaBul is gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek van studentennetwerk Morgen onder Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid. Morgen beoordeelt onderwijsinstellingen op duurzaamheid binnen hun onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.

De ranglijst richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar ook op transparantie hierover: instellingen moeten aan Morgen bewijzen dat zij duurzaam zijn. Met de SustainaBul Zet Morgen in op de integrale benadering en structurele realisatie van duurzaamheid in het hoger onderwijs.

Plaats een reactie