Hogere leeftijdsgrens tabak: eerste stap naar gezond tabaksbeleid

Gezondheidsorganisaties zoals KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Astma Fonds zijn blij dat staatssecretaris Martin van Rijn de leeftijdgrens voor het kopen van sigaretten wil verhogen van 16 naar 18 jaar. De maatregel is pas effectief als deze onderdeel is van een samenhangende aanpak: ook rookvrije horeca, schoolterreinen en hogere accijnzen horen daarbij. De gezondheidsorganisaties complimenteren de staatssecretaris en bieden van harte hun hulp aan.

Draagvlak binnen samenleving en politiek
De hogere leeftijdsgrens kon al geruime tijd rekenen op groot draagvlak binnen de samenleving en de politiek. Dat de staatssecretaris de maatregel nu wil nemen, is goed nieuws. De gezondheidsorganisaties, verenigd in de Alliantie Nederland Rookvrij!, benadrukken dat de hogere leeftijdsgrens pas effectief is als ook andere maatregelen worden genomen om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. “De maatregel zou nog effectiever zijn als de leeftijdsgrens ook geldt voor bezit en gebruik van sigaretten”, zegt prof. Onno van Schayck, voorzitter van de Alliantie.

Nu samenhangende aanpak
Een samenhangende aanpak bestaat, naast de hogere leeftijdsgrens, ook uit het volledig rookvrij maken van schoolterreinen, horeca en sportterreinen. Jongeren moeten niet verleid worden om te gaan roken en daar is meer voor nodig dan alleen een leeftijdsgrens. Jongeren moeten die verleiding ook niet tegenkomen in winkels of bij automaten.

Ook de prijs is cruciaal. “Onderzoek toont aan dat accijnsverhoging één van de beste maatregelen is, maar dan moeten prijsverhogingen minstens 10% zijn om effect te hebben. De accijns op tabak moet dus forser omhoog dan de 9 cent die nu is voorzien voor 2014. De verhoging van 35 cent in 2013 is een stap in de goede richting, maar nog te mager voor een positief effect op de gezondheid”, aldus professor Van Schayck.

Jongeren zijn gevoeliger voor verslaving en de vaak blijvende schadelijke gevolgen van tabaksrook zijn bij jongeren nog ernstiger dan bij volwassenen omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is.

Alliantie Nederland Rookvrij!
De Alliantie Nederland Rookvrij! is een netwerk van samenwerkende partijen die een samenleving nastreeft waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik. Dit wil de Alliantie realiseren door het op gang brengen van een maatschappelijke beweging, waarin tal van organisaties en mensen krachten bundelen voor hetzelfde doel: een effectief tabaksontmoedigingsbeleid, een groei van het aantal niet-rokers en meer rookvrije omgevingen.

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.

Plaats een reactie