Hoge(re) hakken helpen tegen rugpijn

Hoge hakken helpen soms rugklachten bij vrouwen te voorkomen. Nu vrouwen hun wintergarderobe omruilen voor een zomeroutfit, is het voor sommigen van hen juist raadzaam schoenen met een hakje te kopen.

High HeelsFotocredits: Mike Licht (cc)

Dit stelt osteopaat van het eerste uur in Nederland, Frank de Bakker, die tijdens bijscholingscursussen regelmatig de verhouding tussen voeten, schoenen en rug onder de loep neemt.

De Bakker: “Koop niet alleen een schoen, omdat je die mooi vindt of omdat deze van een populair merk is. Koop schoenen vooral omdat ze je comfort bieden.”

Tussen voeten en de rug bestaat een nauwe relatie. “Mensen met een zeer gestrekte rug, waarvan de wervelkolom is afgevlakt, hebben relatief vaak platvoeten,” zo geeft De Bakker als voorbeeld. Vrouwen kunnen soms rugklachten voorkomen, door de stand van hun voeten te wijzigen. De Bakker: “Het onderste deel van het bekken van de vrouw draagt zo’n één negende van het rompgewicht. Als de baarmoeder maximaal voorover is gekanteld, zorgt dit in die lichaamsregio voor optimale steun. Bij sommige vrouwen wijkt de baarmoeder echter af van deze ideale stand. In hun geval kan een hak onder de schoen juist zorgen voor herstel van de balans en steun van het lichaam.”

Verwondering
De Bakker treft regelmatig vrouwen in de praktijk die verklaren juist met hoge hakken geen last van te hebben van hun rug. Zij verwonderen zich daarover. Zij worden namelijk in de media juist met grote regelmaat gewaarschuwd, dat het dragen van hoge hakken slecht zou zijn voor hun rug. De Bakker: “Hun observatie is echter correct. Het menselijk lichaam is een totaalsysteem. Ik wijs vrouwen er dan op, hoe dit in hun situatie werkt.” Frank de Bakker (54) is een van de eerste geregistreerde osteopaten in Nederland. In zijn huidige osteopathiepraktijk in Eede (Zeeuws-Vlaanderen) zijn op dit ogenblik zeven osteopaten actief. De Bakker geeft onder meer bijscholingscursussen voor gevestigde vakgenoten.

Over osteopathie
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Hij/zij weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaak van een klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: soms in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt.

Het doel van de osteopaat is niet om ziekte te bestrijden maar om de hele persoon te helpen en te ondersteunen om gezond en weerbaar te worden. Dit gebeurt door zorgvuldig geplande en uitgevoerde manuele handelingen en gezondheidsadviezen. Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij/zij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij maakt los wat los moet zitten en herstelt zo met (overwegend) zachte handgrepen het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Een osteopaat is geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

Meer informatie
http://www.osteopathie.nl
https://www.facebook.com/NVOsteopathie
– http://www.osteopathiedebakker.nl

Plaats een reactie