Hoge nota’s voor vakantiegangers

De ANWB heeft zich de afgelopen maanden actief bezig gehouden om de acceptatie van de European Health Insurance Card (EHIC) in de staatsziekenhuizen van Spanje en Portugal te verbeteren.

MarbellaFotocredits: Bert Kaufmann (cc)

Zo’n 50 ANWB-leden zijn de afgelopen twee jaar geconfronteerd met torenhoge ziekenhuisrekeningen en werden lastiggevallen door een Spaans incassobureau die voor de ziekenhuizen het geld int.

De ANWB is van mening dat deze ziekenhuizen gehouden zijn aan Europese afspraken over de afhandeling en de berekening van tarieven van medische kosten aan de zorgverzekeraars van de toeristen. Een aantal staatsziekenhuizen loopt volledig uit de pas en accepteert de EHIC van de toerist niet. Het resultaat is onverwachte torenhoge rekeningen thuis op de mat, die al snel worden opgevolgd door incassoacties van een buitenlands incassobureau. Opvallend is dat de rekeningen soms wel drie keer zo hoog zijn dan wat de ziekenhuizen aan de lokale bevolking berekenen. Als dergelijke praktijken niet door de Spaanse en Portugese overheid worden aangepakt, verwacht de ANWB op termijn dat zorgpremie omhoog schiet.

De ANWB en haar alarmcentrale heeft met een aantal zusterorganisaties de Europese Commissie aangesproken en verzocht er voor te zorgen dat er in Spanje en Portugal – en inmiddels ook in Roemenië – aan deze praktijken een eind komt. Het Ministerie van VWS heeft op verzoek de ANWB aangegeven de Europese commissie hierin te willen steunen.

De ANWB vindt dat de toerist vertrouwen moet blijven houden in de Europese afspraken over het doorberekenen van en de wijze van voldoen van de medische kosten bij het gebruik van de EHIC European Health Insurance Card.

De EHIC kan worden aangevraagd bij de zorgverzekeraars of op www.ehic.nl, die deze in veel gevallen (kosteloos) zullen verstrekken. Naast de EHIC blijft het belangrijk om tevens een goede reisverzekering met medische dekking af te sluiten. De EHIC dekt bijvoorbeeld geen repatriëringskosten, een reisverzekering met medische dekking wel.

Plaats een reactie