Hoeveel mensen overleden wereldwijd aan de Mexicaanse griep?

Het NIVEL doet samen met de onderzoeksgroep van de Amerikaanse hoogleraar Lone Simonsen voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoek naar het wereldwijde aantal doden door de Mexicaanse griep.

De Spaanse griep in 1918-1919 kostte naar schatting 20 tot 50 miljoen mensen het leven. Dit was de laatste ernstige pandemie. Bij de pandemieën met de Aziatische griep eind jaren vijftig en de Hong Kong griep eind jaren zestig, overleden 1 tot 2 miljoen mensen. Vergeleken met deze pandemieën lijkt het aantal slachtoffers van de Mexicaanse griep mee te vallen.

De WHO wil zo precies mogelijk weten hoeveel mensen er zijn gestorven aan de Mexicaanse griep in 2009. In een normaal griepseizoen sterven wereldwijd tussen de 250.000 en 500.000 mensen aan griep.

Onafhankelijk
De WHO laat het onderzoek naar het wereldwijde sterftecijfer door twee onderzoeksgroepen uitvoeren, onafhankelijk van elkaar. Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) doet dit samen met hoogleraar Lone Simonsen van The George Washington University.

De andere onderzoeksgroep is het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) uit de VS. De NIVEL-groep doet het onderzoek op basis van de werkelijke sterftecijfers in 20 tot 30 landen verspreid over de verschillende continenten. Deze sterftecijfers worden dan geëxtrapoleerd naar de hele wereld.

De resultaten worden in de zomer van 2012 verwacht.

Plaats een reactie