‘Hoed je voor Drugs Schooltour’ start op 9 mei 2011

Verslaafdenband The Stoneds zou je een schoolvoorbeeld kunnen noemen van hoe drugs en alcohol je leven kunnen verwoesten. Stuk voor stuk hebben de bandleden namelijk allemaal zo’n 20 tot 30 junkiejaren op de teller. Om met hun eigen woorden te spreken: ‘wij hebben alles gebruikt, behalve zeep en shampoo ‘. Heroïne, cocaïne, alcohol, benzo’s, basen, chinezen, slikken en spuiten. Dakloos, justitie, eenzaamheid, ziekte, afkicken, terugval.

Vele malen raakten de leden van The Stoneds keihard de bodem van het bestaan. Het tekende hun leven. Samengebald in het nummer dat The Stoneds op CD uitbrachten: Verwoestend Verlangen. En allemaal begonnen ze ‘onschuldig’ met een beetje blowen of een biertje.

Nu spelen The Stoneds voor jeugdige leerlingen in de ‘Hoed je voor Drugs Schooltour’. Geen geheven vingertje, geen gepreek maar confrontatie met de zelfkant van het junkiebestaan. Niet sensationeel, geen valse romantiek maar hard, confronterend, eerlijk in een interactief, innovatief Drugs & Alcohol preventieprogramma ‘Hoed je voor Drugs’.

Op 9 mei vindt de ‘kick af’ plaats met 2 voorstellingen op het Commanderijcollege, St.Jospephstraat 17 te Gemert (N-Br). Met bekende onderdelen als de Novadic-Kentron Grote Gebruikers Kwis, Rock’n Roll, aangrijpende, soms shockerende podium -en video-interviews, als primeur voor het eerst met Annelie (ex-alcoholverslaafde) als zangeres, sketches met Dirk en Hans (jeugdige (ex) alcohol- en cannabisverslaafden), met de première van The Stoneds-videoclip (mogelijk gemaakt door een bijdrage van Rabobank Schijndel St.Oedenrode) én met de medewerking van special guest GTST-actrice Marly van der Velden.

Vanwaar ‘Hoed je voor Drugs’?

Hans Klerks (initiatiefnemer The Stoneds);
“In 2006 hebben we de rockband The Stoneds geformeerd. In 2009 overleed Willy Haerkens. Virtuoos Stoneds-leadgitarist van het eerste uur. Een combinatie van heroïne, methadon, veel, heel veel alcohol en een longontsteking werden hem fataal. Vlak voor zijn overlijden had Willy het plan opgevat om met de band op scholen te spelen. Na zijn overlijden hebben we besloten om zijn missie uit te voeren. Daarom hebben we in 2009 de Will Hawkins Foundation opgericht. Will Hawkins was de artiestennaam van Willy Haerkens op het podium. Zijn handelsmerk – een wit hoedje- komt terug in het logo en in het motto. Vandaar als hommage aan Willy : Hoed je voor drugs. In 2010 werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Novadic-Kentron. Overigens vormt de WHF met in haar geledingen particuliere ondernemers, verslavingszorg, wetenschappers, theater-en filmmakers een uniek samenwerkingsverband.

Samen met de mensen van het eerste uur Cor Verbrugge (wetenschappelijk medewerker Novadic-Kentron) en Peter van Aar (theatermaker, regisseur) is toen in 2010 het innovatieve Drugs& Alcoholprogramma “Hoed je voor Drugs’ speciaal voor jongeren geschreven vanuit het concept van Enterbrainment. Een nieuw ontwikkeld communicatietraject waarbij binnen een kader van Entertainment doelstellingen op ‘brains-niveau’ (intentie, attitude) gerealiseerd worden. Met name om aansluiting te vinden bij het ‘op eigen wijze functionerende puberbrein’ wordt binnen Enterbrainment gewerkt met ‘impliciete signaaloverdracht’ volgens het motto ‘don’t tell them, show them’!

Inhoudelijk dienden aanbevelingen uit wetenschappelijke studies naar schoolprogramma’s (Cuijpers et al., 2002) zoals het gebruik van interactieve methoden en het richten op normen en intenties om niet te gebruiken, als leidraad.

Plaats een reactie