Hoe zit dat met de eikenprocessierups?

0
567

In tientallen eikenbomen in de stad Rotterdam zit de eikenprocessierups. De rups kan overlast geven als hij uit verdediging brandharen ‘afschiet’. Als de brandharen van de rups op de blote huid terechtkomen, kunnen ze ernstige irritatie bij mens en dier veroorzaken.

Bij de gemeente zijn vanaf begin mei 2011 klachten gemeld. Een stadsbrede inventarisatie naar aangetaste eiken in woonwijken en recreatieterreinen is in het voorjaar uitgevoerd.

Bestrijding
Gemeentewerken Rotterdam bestrijdt de eikenprocessierups op druk bezochte plaatsen. Medewerkers in beschermende kleding zuigen de nesten met een soort stofzuiger op om ze daarna te vernietigen. Afhankelijk van het aantal en de verspreiding van de nesten, zet Gemeentewerken de bestrijding voort.

Contact vermijden
Mensen en dieren kunnen tot en met augustus in aanraking komen met de haartjes wanneer ze onder bomen met nesten door lopen, of als deze vlak bij ramen van een huis staan. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken als – soms hevige – jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en ontstoken raken.

Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen als braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen haren en lege nesten.