Hoe wordt complex I bij elkaar gepuzzeld en onderhouden?

Patiënten met een ‘mitochondriële ziekte’ (stofwisselingsziekte) overlijden vaak op jonge leeftijd omdat hun cellen niet genoeg energie kunnen aanmaken om goed te functioneren. Vaak is de oorzaak gelegen in een verstoorde opbouw van mitochondrieel complex I, een enzymcomplex dat bestaat uit 45 losse eiwitonderdelen.

Op dit moment is het niet precies duidelijk hoe complex I bij elkaar wordt gepuzzeld en onderhouden. Cindy Dieteren onderzoekt de CI biogenese in levende cellen met een vernieuwende microscopische aanpak en draagt daarmee bij aan het beantwoorden van deze vraag. Haar proefschrift beschrijft de mobiliteit en lokalisatie van de losse eiwitonderdelen en hoe deze combineren tot een functioneel complex.

Biografie
Cindy Dieteren (Geleen, 1981) voltooide cum laude de studie biologie in Nijmegen. Ze deed haar promotieonderzoek op de afdelingen Membraanbiochemie en Kindergeneeskunde van het UMC St Radboud, binnen de onderzoeksinstituten Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences en Institute for Genetic and Metabolic Disorders. Ze is postdoc op de afdeling Celbiologie van het Radboud.

Promotiegegevens
Promovendus: mevrouw drs. C.E.J. Dieteren
Titel promotie: Mitochondrial complex I assembly: an exploration in the living cell
Promotors: De heer prof. dr. J.A.M. Smeitink
Copromotors: De heer dr. W.J.H. Koopman, de heer dr. L.G.J. Nijtmans
Datum: vrijdag 21 januari 2011, 13:00 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Plaats een reactie