De tweede Nederlandse TransPride uit de geschiedenis is samen met de Amsterdamse Gay Pride nu achter de rug. Transgender personen vierden hun diversiteit en zichtbaarheid. Dat is belangrijk om te doen, maar wat is de prijs van zichtbaarheid voor transgenders? Transgender Netwerk Nederland (TNN) gaat hier nu onderzoek naar doen.
Veiligheid
Voorbeelden van homofoob geweld worden regelmatig in de media uitgemeten. Maar hoe zit het met transgender personen, kunnen zij veiliger over straat? Signalen uit de media zijn er niet, maar in de trans* gemeenschap zijn de verhalen van scheldpartijen, bedreigingen en geweld wél bekend. TNN wil nu weten hoe wijdverbreid het is en welke groepen transgenders hier het meest mee te maken hebben.
Vragenlijst
Politie, Justitie, Anti-Discriminatiebureaus en TNN zelf lukt het onvoldoende om goed zicht te krijgen op dit vraagstuk. Het onderzoek start maandag 3 augustus 2015. Transgender personen kunnen dan via de website van TNN een vragenlijst invullen over hun beleving van veiligheid in de openbare ruimte.
In 2012 berichtte het SCP al dat 37% van de transgenders zich niet veilig voelde in het voorgaande jaar en dat 25% negatieve reacties kreeg. TNN gaat met dit onderzoek kijken naar de onveiligheid van omgevingen. Winkelgebieden, openbare toiletten en het openbaar vervoer komen allemaal aan de orde.
Veiligheidsrisico’s
TTN roept alle transgender personen op om de vragenlijst in te vullen. “Als er uit komt dat zichtbaarheid een veiligheidsrisico is dan is er serieus werk aan de winkel. Iedereen in onze samenleving hoort zich hier verantwoordelijk voor te voelen”, aldus de voorzitter van TNN, Corine van Dun.
Invullen
Transgender personen kunnen de vragenlijst invullen via de website van Transgender Netwerk Nederland.