Hoe succesvol zijn tijdelijke terugkeerprojecten?

Op zoek naar een beter leven migreren ieder jaar vele hoogopgeleide professionals vanuit Afrikaanse, Aziatische en Latijn Amerikaanse landen naar het Westen. Deze zogenaamde ‘brain drain’ is slecht voor de ontwikkeling van de landen waar deze migranten vandaan komen.

Organisaties als de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) proberen hier wat aan te doen door hoogopgeleide migranten tijdelijk te laten terugkeren naar hun land van herkomst.

In Ghana is de OIM betrokken bij het MIDA Ghana Health Project. Het project begeleidt Ghanese artsen en verpleegkundigen uit de diaspora in Europa bij tijdelijke tewerkstelling in Ghana. Daardoor verlichten ze de werkdruk van hun collega’s in Ghana en delen ze hun ervaring en deskundigheid. Daarnaast kunnen zorgprofessionals uit Ghana bijscholing krijgen in Nederland.

In het rapport ‘Potentials or illusions? The contribution of temporary return migrants to reconstruction and development in their countries of origin’ doen Janet Rodenburg (Pharos) en Ton van Naerssen (SMS) verslag van hun onderzoek naar tijdelijke terugkeer projecten.

Door middel van een groot aantal interviews met betrokkenen is gekeken naar de effectiviteit van terugkeerprogramma’s en is onderzocht waar en hoe kwaliteit en effectiviteit verbeterd kunnen worden.

Plaats een reactie