Hoe seniorvriendelijk is uw gemeente?

In welke gemeente is het fijn ouder worden? Zijn er genoeg geschikte woningen voor de groeiende groep ouderen? En kan iedereen straks rekenen op goede zorg? Om een antwoord te vinden op deze vragen organiseren ActiZ en ANBO in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een debattenreeks: ‘Gemeente aan zet voor goed ouder worden‘. De aftrap is op 26 februari in Eindhoven. 

Nederland vergrijst

Elke gemeente in Nederland krijgt te maken met een toenemende vergrijzing. Hoe daar na de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart op lokaal niveau invulling aan wordt gegeven, is cruciaal voor de toekomst. Gemeenten moeten aandacht hebben voor de veranderende wensen van ouderen. Door de komende jaren te investeren in goed ouderenbeleid, blijven ouderen langer vitaal. Preventie door te investeren in welzijn en wijken en het aanbieden van passende woningen, zijn hierin van groot belang. Dit zorgt ervoor dat er minder snel een beroep wordt gedaan op steun vanuit de gemeente of de zorg.

Zorgvraag neemt toe

De zorg voor ouderen gaat de komende jaren fundamenteel veranderen. Nederland krijgt namelijk te maken met een forse groei aan ouderen met een intensieve zorgvraag, terwijl er een groot tekort aan zorgmedewerkers is. Deze ontwikkeling zal om moeilijke keuzes vragen van de lokale politiek. De toekomstbestendigheid van de zorg voor ouderen vormt hiermee een belangrijk onderwerp tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Verkiezingsdebatten

In de serie verkiezingsdebatten: ‘Gemeente aan zet voor goed ouder worden’, vragen ActiZ en ANBO samen met lokale partners aandacht voor dit belangrijke vraagstuk. Lokale politici van verschillende politieke partijen gaan met elkaar in debat over een aantal stellingen over het ouderenbeleid. We trappen af met een debat in Eindhoven in samenwerking met de Archipel Zorggroep. Op zaterdag 26 februari om 17:00u. wordt het debat uitgezonden door Lokale Omroep Nuenen en Eindhovense omroep Studio040 en is het online te volgen op www.studio040.nl.

Andere debatten zijn er in elk geval op 3 maart in Lelystad en op 9 maart in Schagen. Meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen of hoe je aan te melden om een debat bij te wonen, is te vinden op: www.actiz.nl/verkiezingen

Plaats een reactie