De winning van schaliegas komt in Nederland razendsnel dichterbij. De eerste mogelijke proefboringen leidden twee jaar geleden al tot grote beroering in Boxtel. De gemeente stak er uiteindelijk een stokje voor. Maar gasbedrijven hebben nog veel meer winningsgebieden op het oog. Vanwege de enorme schade die het boren (‘fracken’) kan aanrichten, bestaat echter ook in de rest van ons land groot verzet tegen het winnen van schaliegas. Toch zien ook sommige politici er heil in om het uit te proberen.
Hoe schadelijk is schaliegas? Milieudefensie gaat er over in debat op 12 juni 2012 vanaf 20:00 uur in De Balie in Amsterdam.
Schaliegas is de toekomst als de voorraad conventioneel gas bij Slochteren op is, zeggen de gasbedrijven en de overheid. Maar daarbij lijken zij de schadelijke gevolgen van het ‘fracken’ buiten beschouwing te laten. Het gas moet met ingewikkelde technieken en chemische stoffen uit steenlagen worden geperst met grote risico’s op aardbevingen en drinkwatervervuiling.
De Tweede Kamer wil vanwege ongelukken in de VS eerst meer onderzoek, maar intussen gaan de aanvragen voor boorvergunningen gewoon door en ligt grootschalige winning op korte termijn op de loer. Wat roept Nederland over zich af als we daar aan beginnen?
De debatgasten zijn:
* Geert Ritsema (Campagneleider Milieudefensie)
* Berend Scheffers (Director Technology, EBN)
* Marieke van der Werf (Tweede Kamerlid, CDA)
* Willem Jan Atsma (Stichting Schaliegasvrij Nederland)
* David Fig (Milieusocioloog, politiek econoom en activist)
Organisatie / debatleiding: Transnational Institute / Fiona Dove (Directeur)
Meer informatie
– Factsheet risico’s onconventioneel gas