Hoe realiseer je goede voornemens?

Rond de jaarwisseling worden er miljoenen goede voornemens gedaan. Veel komt er meestal niet van terecht. Vrij snel zijn ze weer vergeten. Dat komt omdat mensen meestal vage voornemens formuleren, te grote doelen stellen, te snel resultaat willen boeken, weinig wilskracht tonen en niet de hulp van familie of vrienden inschakelen. Daarom begint de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) het jaar 2012 met de gratis ‘Mijn Coach‘ app. Daarmee kan iedereen zijn goede voornemens dit jaar wél realiseren.

Goede voornemens worden zelden gerealiseerd, dat is uit onderzoek wel gebleken. In een experiment met 2.000 personen bleek al na een week dat de meeste goede voornemens waren verdampt. Uit ander onderzoek bleek dat van de mensen die zich voornamen om te stoppen met roken slechts 12% het vol hielden, en van de mensen die wilden afvallen slechts 5%. Maar Alexander Waringa, onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg en bestuurslid van de NOBCO, zegt dat goede voornemens prima uit te voeren zijn, als je maar rekening houdt met de manier waarop mensen gedragsveranderingen realiseren.

Als je je doelen zo concreet mogelijk maakt en je plan om de doelstelling te realiseren uit kleine actiestappen bestaat. Door concrete en kleine stappen te zetten wordt de kans op succeservaringen groter. Daarnaast is het van belang dat je hulp inschakelt uit je omgeving zodat je gestimuleerd en gemotiveerd wordt om door te zetten. “Zet je kleine stappen en schakel je sociale ondersteuning in, dan is de kans dat je het bijltje er bij neer gooit kleiner, en komt het realiseren van je goede voornemens binnen handbereik”, aldus Waringa. De nieuwe app van de NOBCO is speciaal ontwikkeld om gedragsveranderingen te ondersteunen en daarmee het uitvoeren van goede voornemens te stimuleren.

Formuleren van doelstellingen
De ‘Mijn Coach’ app deelt het realiseren van voornemens op in drie fasen. In de eerste fase formuleer je een doelstelling. Je brengt in kaart wat je huidige situatie is, welke mogelijkheden de huidige situatie biedt, wat de gewenste situatie is en hoe je die situatie kunt bereiken. In de tweede fase ga je concrete acties formuleren, plannen en uitvoeren. In de derde fase vindt de evaluatie plaats en kunnen weer nieuwe doelstellingen worden geformuleerd.

Hulp via social media
Zowel de geformuleerde doelstellingen als de acties die je van plan bent te ondernemen kun je delen via diverse social media kanalen (o.a. Twitter, Facebook). Hiermee kun je de support van je familie, vrienden en collega’s inschakelen om je te motiveren en te ondersteunen bij de realisatie van je goede voornemens. De app zelf stuurt je bovendien dagelijks motiverende teksten en houdt je op de hoogte van naderende deadlines.

Gecertificeerde Beroepscoach
Voor meer diepgang of persoonlijke begeleiding is het ook mogelijk om één van de ruim 2.000 gecertificeerde beroepscoaches die bij de NOBCO zijn aangesloten in te schakelen. Met de functie ‘Vind een Coach’ kan op basis van diverse selectie opties (o.a. thematiek, geslacht, leeftijd, tarief) in de eigen regio gezocht worden naar een coach die het best bij je past. Op basis van Google Maps worden de coaches gepresenteerd inclusief uitgebreide beschrijving en contactgegevens.

App store en Android Market
De app is gratis beschikbaar in de Apple Store voor de iPhone en zal half januari 2012 tevens beschikbaar komen voor de iPad en voor Android toestellen.

Voor meer informatie: www.nobco.nl/app

Plaats een reactie