Hoe ontstaat schaamlipkanker?

Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker, die jaarlijks in Nederland ongeveer 230 nieuwe patiënten treft. Een tumor aan de schaamlippen kan op twee manieren ontstaan.

Een deel wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV): het virus dat ook baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Sinds kort zijn er vaccinaties tegen HPV beschikbaar. De verwachting is dat hierdoor schaamlipkanker minder vaak zal voorkomen. Maar dit zal niet spectaculair afnemen, omdat ongeveer 80 procent van de schaamliptumoren niets met HPV te maken heeft.

Meestal ontstaat schaamlipkanker bij vrouwen die lijden aan lichen sclerose, een huidaandoening in het gebied van de schaamlippen. Bij een klein percentage van deze vrouwen ontstaat schaamlipkanker. Het is nog niet te voorspellen bij welke vrouwen dit wel of bij wie dit niet gebeurt. Hoe komt het dat er soms wel, maar meestal niet schaamlipkanker ontstaat?

Irene van der Avoort en Hedwig van de Nieuwenhof hebben beiden promotieonderzoek hiernaar gedaan. De afwijking dVIN (gedifferentieerde vulvaire intraepitheliale neoplasie) lijkt een belangrijke rol te spelen in het ontstaan van schaamliptumoren. Deze afwijking ontstaat in lichen sclerose en lijkt het directe voorstadium te zijn van schaamlipkanker. Het stellen van deze diagnose is vaak lastig, maar erg belangrijk om schaamlipkanker mogelijk te voorkomen.

Irene van der Avoort (Eindhoven, 1978) studeerde eerst biomedische wetenschappen en later geneeskunde in Nijmegen. Hedwig van de Nieuwenhof (Veghel, 1980) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtten zij op de afdeling Verloskunde & Gynaecologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Oncologie. Van der Avoort is in opleiding tot gynaecoloog bij het UMC St Radboud. Van de Nieuwenhof zal 1 januari starten met de opleiding tot gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Dubbel promotie
Promovendi: mevrouw drs. Irene van der Avoort en mevrouw drs. Hedwig van de Nieuwenhof
Titel promotie: Molecular and clinical aspects of vulvar squamous premalignancies
Promotors: De heer prof. dr. L.F.A.G. Massuger
Copromotor:Mevrouw dr. J.A. de Hullu
Datum: donderdag 2 december 2010, 14:00 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Plaats een reactie