Hoe moet het verder met de zorg?

‘Hoe moet het verder met de zorg?’ Dat thema staat centraal in een Publieksdebat dat UMCG en DvhN organiseren. Vertegenwoordigers van patiënten, artsen, verzekeraars, ziekenhuizen en politiek debatteren onder leiding van DvhN-hoofdredacteur Pieter Sijpersma over de toekomst van de zorg. Het debat vindt plaats op vrijdag 9 november in het UMCG en is een van de lustrumactiviteiten van de Medische Publieksacademie (MPA).

Vier vraagstukken komen in ieder geval aan de orde in het debat. Het vergoeden van nieuwe behandelingen (‘vergoeden is kostbaar, hoe beheersen we die kosten?’), het nut van wetenschappelijk onderzoek (‘waarom gaat daar zo veel geld naartoe; weten we nou nog niet genoeg?’), het doorbehandelen van ouderen ( ‘wanneer stopt een behandeling, wie beslist dat en spelen kosten ook daar een rol?’) en de regionale samenwerking in de zorg (‘kan ik nog wel overal terecht, waarom gaat ons ziekenhuis in de buurt dicht?’). Ook de toekomst van de Medische Publieksacademie zelf wordt bediscussieerd.

Deelnemers aan het debat zijn o.a.: Sander Jonges, huisarts uit Winschoten; Pim de Bruijne, voorzitter van de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen; Diana Monissen van zorgverzekeraar De Friesland; Roger van Boxtel van zorgverzekeraar Menzis, Renske Leijten van de Tweede Kamer-fractie van de SP en Kees Donkervoort van de Zorggroep Leveste-Middenveld. Ook zijn artsen en onderzoekers van het UMCG aanwezig. Raad van Bestuur-voorzitter Jos Aartsen van het UMCG opent het debat. Uiteraard is er ook voor het publiek volop mogelijkheid om mee te discussiëren of vragen te stellen.

Het MPA Publieksdebat vindt plaats op vrijdag 9 november, vanaf 16.30 uur in de Blauwe Zaal van het UMCG. Er zijn voor belangstellenden nog plaatsen beschikbaar, aanmelden kan via www.medischepublieksacademie.umcg.nl

Het Publieksdebat is onderdeel van het lustrum van de MPA. Deze is 5 jaar geleden opgericht door UMCG en DvhN. Met erg veel succes verzorgen artsen en onderzoekers van het UMCG hiervoor lezingen over medische onderwerpen voor een geïnteresseerd lekenpubliek.

Naast het debat is er op vrijdag 9 november een interactief Jeugdprogramma. Op zaterdag 10 november worden de meest populaire lezingen van de afgelopen 5 jaar Medische Publieksacademie herhaald. Het publiek koos voor de lezingen over hoofdpijn en migraine, hartinfarct, dementie, hoge bloeddruk en de overgang. Alle 2000 kaarten voor deze lezingen zijn inmiddels uitgegeven.

Plaats een reactie