Hoe leer je scholieren gezond te leven

Speciale lessen over gezonde voeding en bewegen staan centraal in het DOiT-lespakket, dat onderzoekers van VUmc de afgelopen jaren ontwikkelden en waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het werkt.

Vanaf 13 juni 2013 is Arko Sports Media de nieuwe uitgever van het lespakket DOiT. VUmc blijft wetenschappelijk betrokken door een jaarlijkse evaluatie van de effectiviteit van het lespakket, waar nu al meer dan 90 scholen mee werken.

VUmc en Arko Sports Media willen gezamenlijk leerlingen van de eerste twee leerjaren van het VMBO op een positieve manier bewust maken van de voordelen van gezond leven. Door actief aan de slag te gaan met hun eet- en beweeggedrag gaan steeds meer leerlingen zich gezond en fit voelen. Dat is winst voor nu, maar ook voor de toekomst!

Gezond eten en bewegen op het Wellantcollege in Amersfoort.

Met DOiT worden de leerlingen zich in zestien lessen, verdeeld over twee jaar, bewust van de keuzes die ze zelf kunnen maken om gezonder te leven, maar ook van de rol die omgevingsfactoren spelen als het gaat om hun leeftstijl. Met DOiT leren leerlingen op een positieve wijze hoe ze overgewicht kunnen tegengaan en dat gezond leven ook je schoolprestaties kan verbeteren.

Dat DOiT niet alleen een lesprogramma is dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren, maar ook echt werkt, is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek van VUmc. Het blijkt dat jongeren die aan DOiT deelnemen, minder dik worden, minder frisdrank gaan drinken en minder tijd aan tv kijken en computeren besteden.

De komende maanden zal Arko Sports Media, uitgever van vakinformatie op het gebied van sport, benutten om het bestaande lespakket verder te verbeteren en te actualiseren. VUmc blijft als wetenschappelijke partner nauw betrokken bij deze ontwikkelingen.

Uitgebreide informatie voor scholen, leerlingen, professionals en ouders over het DOiT-lespakket is te vinden op www.doitproject.com

1 gedachte over “Hoe leer je scholieren gezond te leven”

  1. Vanaf 1998 neemt het aantal publicaties vanuit VUmc gestaag toe. Een steeds groter deel van die publicaties wordt bovendien door anderen in internationale wetenschappelijke tijdschriften geciteerd, wat duidt op een toename van de internationale zichtbaarheid. VUmc scoort sowieso al jaren boven het internationale gemiddelde.

    Beantwoorden

Plaats een reactie