Hoe huidveroudering door zonlicht ontstaat

Roodheid van de huid na blootstelling aan zonlicht gaat gepaard met migratie van bepaalde ontstekingscellen (neutrofiele granulocyten) vanuit de bloedbaan naar de huid. Naast zonlicht-geïnduceerde actieve zuurstofdeeltjes spelen deze cellen een essentiële rol in het ontstaan van rimpelvorming in de door zonlicht beschadigde huid.

Deze potente cellen zijn beladen met producten die weefsels kunnen beschadigen en worden reeds in verband gebracht met weefselschade bij andere aandoeningen zoals longemfyseem en reumatoide artritis. Dat stelt dermatoloog Feiko Rijken in zijn proefschrift.

Rijken formuleert ook een nieuwe hypothese over veroudering van de huid in zonlicht. Hij stelt dat afbraak van elastische collageenvezels wordt veroorzaakt door producten afkomstig van neutrofiele granulocyten en door zonlicht-geïnduceerde actieve zuurstofdeeltjes. Dit leidt tot verlies van elasticiteit van de huid. Het voortdurend oprekken en buigen van de door zonlicht beschadigde stijve huid, in bijvoorbeeld het gezicht en de nek, leidt op den duur tot rimpelvorming.

Promotiegegevens
Promovendus: Feiko Rijken
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Pathophysiology and prevention of photoaging: the role of melanin, reactive oxygen species and infiltrating neutrophils
Promotor 1: Prof. dr. C.A.F.M. Bruijnzeel-Koomen
Copromotor 1: Dr. P.L.B. Bruijnzeel
Datum en tijd: 5/7/2011, 16:15 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Plaats een reactie