Hoe herken je asbest?

Is je huis voor 1994 gebouwd en ben je van plan om te gaan verbouwen of klussen? Let dan goed op de aanwezigheid van asbest. Asbest komt vrij wanneer je het materiaal waarin de asbest zit beschadigt door dit bijvoorbeeld te breken, zagen of boren. Lees voor je begint met verbouwen dit artikel om asbest te leren herkennen en te weten wat je moet doen wanneer er asbest in je huis zit.

Wat is asbest?

Asbest bestaat uit verschillende mineralen die bestaan uit microscopische vezels. Er zijn twee soorten asbest, namelijk:

Hechtgebonden asbest: Bij deze soort zitten de vezels stevig aan elkaar. Dit zit bijvoorbeeld in asbestcement, waarvan je dakplaten en schoorsteenpijpen maakt.

Niet-hechtgebonden asbest: Bij deze soort zitten de vezels niet stevig aan elkaar. Dit zit in zacht en los materiaal, bijvoorbeeld in opgespoten isolatie. Niet-hechtgebonden asbest is schadelijker dan hechtgebonden asbest, omdat de vezels makkelijker loslaten.

asbest verwijderen
Weet je niet zeker of er asbest gebruikt is om je huis te bouwen? Laat je huis dan altijd controleren voor je begint aan een verbouwing.

Waar vind je asbest?

Vroeger is asbest veel gebruikt in het bouwen van woningen. Je vind asbest dan ook op verschillende plekken in huis. Vooral de vloeren, muren en het dak moet u goed controleren op de aanwezigheid van asbest. Weet je niet zeker of er asbest gebruikt is om je huis te bouwen? Laat je huis dan altijd controleren voor je begint aan een verbouwing. Doe dit niet alleen bij grote verbouwingen, ook bij het vervangen van bijvoorbeeld je kozijnen is het mogelijk dat er asbest vanuit de muren vrijkomt.

Hoe herken je het?

Asbest is niet zichtbaar met het blote oog, maar toch herken je asbest aan de volgende dingen:

  • Het materiaal is donkergrijs en het oppervlak ziet er niet geheel glad uit.
  • Het is bestand tegen temperatuurschommelingen en schimmels.
  • Het materiaal is sterk en slijt nauwelijks.
  • Hechtgebonden asbest ontdek je door te tikken op het materiaal. Als je een geluid hoort dat vergelijkbaar is met het tikken op een schoolbord is de kans groot dat er asbest in het materiaal verwerkt is.

Waarom is het gevaarlijk?

Asbest is slecht voor je gezondheid. Het is daarom ook verplicht om aanwezige asbest te verwijderen. Als je asbest inademt, kan het na lange tijd longkanker, longvlieskanker of buikvlieskanker veroorzaken. Wees daarom voorzichtig met jezelf blootstellen aan asbest en laat asbest door een vakspecialist verwijderen.

Asbest in je huis, wat nu?

Als je asbest vindt in je huis, is het belangrijk dat je niet gaat boren, zagen of breken. Hierdoor komen de asbestvezels vrij. Hechtgebonden asbest laat je zitten zolang het niet beschadigd is. Niet-hechtgebonden asbest komt makkelijker vrij, dus laat dit verwijderen. Begin hier niet zelf aan, want voor het verwijderen van asbest heb je toestemming nodig van de gemeente. Schakel een vakspecialist in om er zeker van te zijn dat je alle asbest verwijdert.

Plaats een reactie