Je hebt een reis geboekt naar een ver land. Je kijkt uit naar de cultuur die gaat ontdekken en de smaken die de lokale cuisine je bieden. Maar eerst moet je er nog naartoe met het vliegtuig.
Fotocredits: Juandazeng (cc)
In het vliegtuig kun je niet genieten van een bijzondere cultuur, laat staan van uitgesproken smaken. Vliegtuigvoedsel staat bekend als slecht eten, maar hoe komt dat en is het wel gezond?
Lufthansa, Singapore Airlines en Unilever hebben allemaal onafhankelijk van elkaar onderzoek gedaan naar smaak in de lucht. De uitkomst: onze smaak verandert.
In het vliegtuig is het luidruchtig door de motoren en ook de luchtdruk is anders dan op de grond. Deze twee factoren zorgen ervoor dat onze smaakpapillen minder goed werken. Hierdoor kunnen we smaken minder snel herkennen. Daarbij moeten de maaltijden een reis vanuit de keuken naar het vliegtuig overleven en worden ze in het vliegtuig nog eens opgewarmd. Dat is allemaal niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het eten.
Extra toevoegingen
Om dit te compenseren wordt er extra zout, suiker en vet aan de maaltijden toegevoegd. Deze ingrediënten versterken onze smaak. Zo proeven we toch nog iets. Zout, suiker en vet zijn echter stoffen waar we van opzwellen. Zout en suiker houden water vast en Als je vet niet verbrandt, dan slaat je lichaam het op. En dat zien we dan weer terug op de weegschaal.
Drink veel water
Inmiddels is door deze onderzoeken en de wetenschap het eten in het vliegtuig een stuk beter geworden. Toch zit er nog altijd meer zout, suiker en vet in vliegtuigmaaltijden van bijvoorbeeld Corendon en andere maatschappijen, dan in je dagelijkse eten. Als je veel zout en suiker eet, dan krijg je dorst. Op de aarde proef je dat, in het vliegtuig dus minder. Je lichaam geeft in de lucht minder snel een seintje dat je water nodig hebt. Denk er daarom om dat je genoeg water drinkt in het vliegtuig. Op die manier kan al dat zout en die suiker er weer uitgespoeld worden zodra je geland bent.