Hoe gaat een startende tandarts opzoek naar een hypotheek

Het kopen van een huis is al lastig, zo ook voor een net afgestudeerde tandarts is vaak best lastig. Het is goed om te beginnen met het kijken naar het inkomenspotentieel op basis van een realistische prognose. Hierdoor is er vaak meer mogelijk. Pieter Steenhuizen gaat in een interview dieper in over het onderwerp hypotheek voor tandartsen.

Er zijn veel mogelijkheden

Pas afgestudeerde tandartsen werken na hun afstuderen meestal als zelfstandige op omzetbasis. Als zij daarna een woning willen kopen, blijkt het verkrijgen van een hypotheek vrij moeilijk. De meeste banken eisen dat zij de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar overleggen. De maximale lening wordt berekend op basis van de gemiddelde winst, rekening houdend met een realistische prognose. Zo is er meer mogelijk.

Een praktijk overnemen en hypotheek afsluiten

Wij assisteren zowel beginnende als gevestigde tandartsen. Ook word ik regelmatig benaderd door tandartsen die een huis willen kopen en een praktijk willen overnemen. Op beide vragen kunt u antwoord krijgen wanneer u met één expert van Van Lanschot spreekt. Vervolgens zet ik de zakelijke en particuliere financiering op die nodig is. Dit is ongebruikelijk in Nederland, en wordt als heel prettig ervaren.

Maatwerk leveren

We hebben een prettig gesprek met de tandarts bij Van Lanschot. Zo kunnen wij de verschillende mogelijkheden beoordelen en de financieringsaanvraag regelen, wat in de huidige zakelijke markt van cruciaal belang is.

Een voorbeeld: een jonge tandarts met eigen praktijk krijgt de mogelijkheid het woon-praktijkpand over te nemen. Eigenlijk komt dit net te vroeg omdat zij twee jaar geleden een kleine praktijk heeft overgenomen. Hoewel de praktijk flink groeit is de historische winst nog beperkt. Bij haar huisbank krijgt ze nul op het rekest. Gelukkig wordt ze gewezen op Van Lanschot. Ik heb wèl vertrouwen in haar ondernemerschap en kijk naar de vooruitzichten. Hiermee lukt het om de financiering rond te krijgen.

Pensioen en hypotheek

Tandartsen bouwen niet automatisch een pensioen op; zij moeten er zelf voor sparen. Bij het afsluiten van een hypotheek moet u ook met deze factor rekening houden. Te hoge hypotheeklasten kunnen ertoe leiden dat er onvoldoende geld overblijft om een kapitaal voor later op te bouwen. Ik let hier goed op en help de tandarts door samen met hem een pensioenplan op te stellen.

Wanneer je als tandarts niks regelt voor later, dan val je terug op een AOW uitkering.

Vanaf 67 jaar krijg je dan een uitkering van ca. € 11.000 per jaar. Een actieve tandarts is gewend aan een inkomen van ca. € 100.000 of meer. Dat is natuurlijk een heel groot gat. Ik hamer er daarom bij mijn klanten op dat ze zo vroeg mogelijk beginnen met het opbouwen van hun pensioenpot. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om een toereikend vermogen op te bouwen als aanvulling op je AOW.

Zorg voor vertrouwen

Door de flexibiliteit van mijn werk kan ik zowel een vertrouwenspersoon als een sparringpartner zijn. Veel artsen zijn niet enthousiast over financiën. Mijn cliënten zijn dolblij met onze hulp. We helpen hen echt om weloverwogen beslissingen te nemen.

“Ik lig er wakker van als het moeilijk blijkt een financiering rond te krijgen voor mijn klant.” Door alles op alles te zetten lukt het vaak toch. Zo zit iedereen op onze afdeling in elkaar. Niet opgeven maar oprecht gecommitteerd. Ik denk dat onze klanten dat ook zo ervaren. Het product hypotheek is natuurlijk overal hetzelfde, maar onze betrokkenheid maakt het verschil.

Altijd bereikbaar?

‘Zaterdag werd ik nog gebeld door een klant die gehackt was. Dan sta ik meteen voor hem klaar, zo werkt dat. Klanten mogen mij ook altijd appen en ik moet zeggen dat iedereen daar heel integer mee omgaat. Als iets geen spoed heeft, zullen ze me heus niet bellen in het weekend. Maar de gedachte dat het wel kan, vinden de meesten heel prettig.’

Plaats een reactie