Hoe gaan we infectieziekten en bioterrorisme te lijf?

Door de voortdurende dreiging van nieuwe uitbraken van infectieziekten, zoals SARS en nieuwe influenzavirussen, staat de volksgezondheid continu onder druk. Hoe gaan we deze ziekten te lijf en hoe weren we ons tegen bioterrorisme?

Mosa Conference 2013 | Outbreak! The Battle against Infectious Diseases.

Deze vragen staan centraal op de 17e editie van Mosa Conference, die plaatsvindt op woensdag 12 juni 2013 en georganiseerd wordt door studenten van de Universiteit Maastricht.

Mosa Conference wil studenten van (bio)medische opleidingen een platform bieden om hun wetenschappelijk onderzoek te presenteren aan een internationaal publiek. Bachelorstudenten wordt daarnaast de kans gegeven om in contact te komen met wetenschappelijk onderzoek aan de hand van interessante lezingen en workshops, met dit jaar als thema ‘OUTBREAK! The battle against infectious diseases’. Tom Schiffler, voorzitter van de organisatie: “Tijdens deze dag willen we (bio)medische bachelorstudenten vooral enthousiast maken en interesseren voor wetenschappelijk onderzoek en ze stimuleren om zelf ook onderzoek te gaan doen.”

In verschillende lezingen en interactieve workshops met baanbrekende sprekers zal de impact van nieuwe infectieziektes en bioterrorisme op de maatschappij belicht worden en wordt ingegaan op alle ins en outs over uitbraakpreventie, seksueel overdraagbare aandoeningen, het influenzavirus en ziekenhuisinfecties zoals MRSA. Keynote-sprekers zijn: prof. dr. Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, dr. Sander Herfst, onderzoeker op de Virologie-afdeling van het Erasmus MC en prof. dr. Paul Savelkoul, hoogleraar Medische Microbiologie aan de UM.

Naast de lezingen en workshops vinden er 24 mondelinge en 100 posterpresentaties plaats van studenten, die geselecteerd zijn door een jury bestaande uit 26 wetenschappers van de UM/MUMC. Aan de twee studenten met de beste mondelinge presentaties wordt een prijs uitgereikt, alsmede aan de beste posterpresentatie. Tevens wordt door een groep van 10 UM-studenten een Studentenprijs uitgereikt aan de beste posterpresentatie. De burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, zal bij de prijsuitreiking aanwezig zijn. Verschillende onderzoeksscholen van de FHML zijn aanwezig om het (internationale) publiek kennis te laten maken met hun onderzoeksprojecten.

Mosa Conference
Mosa Conference werd in 1996 opgericht onder de naam Maastricht Medical Students Research Conference (MMSRC). De eerste conferentie in 1997 focuste zich geheel op Nederlandse studenten van de Universiteit Maastricht. In de afgelopen jaren is het congres uitgegroeid tot een internationale conferentie met een groot aantal deelnemers en sprekers van over de hele wereld. Zo zijn er dit jaar bezoekers afkomstig uit onder andere het Midden-Oosten en verschillende landen uit Oost-Europa. Vorig jaar is MMSRC samengegaan met CISS (Clinical Investigator Science Symposium) en ging verder onder de nieuwe naam Mosa Conference. Mosa Conference zal zich in de toekomst naast internationale medische studenten ook meer op biomedische studenten richten.

Meer informatie
http://www.mosa-conference.nl

Plaats een reactie