Door onderzoek bij VUmc is nu meer duidelijkheid over het functioneren van zieke bloedvaten. Frank Helderman heeft computermodellen van bloedvaten gemaakt om zogenoemde ‘wandschuifspanning’ te berekenen en veranderingen van de bloedvaten te voorspellen.
Het hart pompt bloed door de bloedvaten heen. Hierdoor kunnen weefsels en organen voldoende zuurstof krijgen. De hoeveelheid bloed die nodig is, kan veranderen door tijdelijke inspanning maar ook door groei van ons lichaam. Door een wijder bloedvat kan meer bloed stromen. Gezonde bloedvaten passen daarom steeds hun diameter aan om de bloedstroom te regelen. Hoe doen zij dat? Aan de binnenkant van het bloedvat zitten endotheelcellen, die detecteren hoe hard het bloed langs de wand wrijft. Deze wrijving heet wandschuifspanning. Als deze wandschuifspanning te hoog of te laag is, zetten de endotheelcellen de wand aan tot aanpassing.
Computermodellen
Helderman toont in zijn proefschrift aan dat de wandschuifspanning sterk kan variëren door het vaatstelsel heen en ook kan veranderen na een ingreep of door een aandoening. Hij heeft computermodellen van bloedvaten gemaakt om wandschuifspanning te berekenen en veranderingen van de bloedvaten te voorspellen. Hierdoor is er meer bekend over het functioneren van zieke bloedvaten.
Belangrijkste doodsoorzaak
Verschillende aandoeningen kunnen deze aanpassingen beïnvloeden waardoor de bloedvaten soms structureel veranderen. Grote bloedvaten kunnen bijvoorbeeld continu wijder worden. De wereldbevolking heeft in toenemende mate te maken met hart en vaatziekten. Het is in de geïndustrialiseerde landen de belangrijkste doodsoorzaak. Kennis over het functioneren van zieke bloedvaten kan de behandeling van mensen met hart en vaatziekten verbeteren.
Promotie
Promovendus: F. Helderman
Titel proefschrift: On the pathological remodeling of large arteries
Promotoren: Prof. dr. A. Vonk-Noordegraaf, prof. dr. R. Krams
Datum: 23 april 2012