Hoe digitale algoritmes ons dagelijks leven sturen

Aan de hand van historische en hedendaagse voorbeelden laat Evelyn Wan MA de vormen van macht en uitbuiting zien die vandaag de dag in het tijdperk van algoritmen zichtbaar worden. Zij promoveert op 23 november 2018 op de vraag hoe digitale algoritmes ons dagelijks leven sturen.

Digitale voetafdruk

Hoe besturen digitale algoritmes ons dagelijks leven, en hoe doen ze dat zonder dat we het bewust opmerken? We laten digitale voetafdrukken achter bij ons dagelijks gebruik van digitale apparaten. Dit biedt waardevolle data die kan worden gebruikt voor big data-analyses en -voorspellingen, en gepersonaliseerde advertenties. Bedrijven staan te springen om onze data te gebruiken voor financieel gewin.

digital
Digitale voetafdrukken bieden waardevolle data die gebruikt kan worden voor big data-analyses.

Constant toezicht

Overheden willen ook graag gebruik maken van het potentieel van de digitale technologieën voor betere controle, veiligheid en efficiënter bestuur. Deze alomtegenwoordige technologieën zorgen voor nieuwe vormen van controle en introduceren nieuwe ritmes van het werk in een samenleving waarin iedereen 24 uur per dag online is met alle wensbare producten en diensten on-demand. In de digitale wereld worden we geplaatst in een regime van constant toezicht.

Algoritmes

Wans promotieonderzoek kijkt achter de schermen en opent de blackbox van technologie om te onderzoeken wat algoritmes zijn, hoe ze werken en hoe ze aan onze menselijke waarneming voorbij gaan door de machinale snelheden van microtemporale processen.

Door een bespreking van de geschiedenis van klokken en mechanische en elektronische computers wordt duidelijk hoe de technologie van tijd gebruikt wordt als een disciplinair instrument en hoe algoritmes deze rol tegenwoordig vervullen.

technologie

Macht

Door het onderzoek naar historische antecedenten, huidige manifestaties, en toekomstige projecties wordt een duidelijker beeld geschetst van de snelheden en ritmes waarin macht functioneert binnen onze digitale netwerkcultuur.

Promotie

Evelyn Wan MA promoveert op 23 november 2018 op haar proefschrift ‘Clocked!: Time and Biopower in the Age of Algorithms‘ aan de Universiteit Utrecht.

Plaats een reactie