Hoe bescherm je de nieren tegen radioactiviteit bij radiopeptidentherapie?

Sommige vormen van kanker kunnen worden behandeld door het toedienen van radioactieve kleine eiwitten (radiopeptiden) aan patiënten. Radiopeptiden binden aan tumoren en bestralen deze. Helaas worden ze ook opgenomen in de nieren, die zo een dodelijke stralingsdosis kunnen oplopen.

Promovendus Erik Vegt onderzocht hoe de nieren beschermd kunnen worden. In zijn onderzoek presenteert hij verschillende methoden die opname van radiopeptiden in de nieren sterk verminderen. Dit maakt het mogelijk om een hogere dosis radiopeptiden aan tumoren toe te dienen. Hierdoor wordt radiopeptidentherapie een nog effectievere behandeling tegen kanker.

Erik Vegt (Nijmegen, 1977) studeerde biomedische gezondheidswetenschappen en geneeskunde in Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Oncologie. Hij is als nucleair geneeskundige werkzaam in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Promotiegegevens
Promovendus: de heer drs. E. Vegt
Titel promotie: Strategies to reduce uptake of radiolabeled peptides in the kidneys
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promotors: de heer prof. dr. O.C. Boerman, de heer prof. dr. W.J.G. Oyen, mevrouw prof. dr. M. de Jong (Erasmus MC)
Datum: vrijdag 4 februari 2011, 13:00 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Plaats een reactie