Hoe belangrijk zijn menselijke vermogens voor onze welvaart?

De Amerikaanse rechtsfilosofe prof.dr. Martha Nussbaum geeft op 5 september 2011 een lezing over haar nieuwe boek Creating Capabilities: The Human Development Approach. Zij houdt haar lezing bij het International Institute of Social Studies (ISS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam waar zij al eerder een eredoctoraat heeft ontvangen. Nussbaum, gelieerd aan de Universiteit van Chicago, wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste intellectuelen in de Verenigde Staten.

Lezing prof.dr. Martha Nussbaum: Niet alleen economische cijfers bepalen welvaart

Nussbaum staat aan de basis van de ontwikkeling van de capability approach; een theorie waarmee aan de hand van de reële mogelijkheden van mensen de welvaartseconomie wordt benaderd.

In haar lezing zal Nussbaum tien centrale Capabilities in het leven van de mens onderscheiden. Zijn mensen in staat om te leven, gezond te zijn, emoties te tonen en met anderen om te gaan? Aan de hand van deze vragen en waarnemingen, legt Nussbaum een relatie met de ontwikkelingen in de nationale en internationale maatschappij van vandaag.

De lezing van Martha Nussbaum gaat vooraf aan de conferentie ‘Human Development and Capability Association’, die in Den Haag plaats vindt van 6 tot 8 september 2011. Meer informatie over deze conferentie is te vinden op www.ethicsandtechnology.eu/subsite/hdca_conference_2011. Reserveren niet nodig, toegang is vrij.

Over het ISS
Het ISS is een internationaal academisch instituut waar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies. De studenten van het ISS zijn afkomstig uit meer dan zestig landen, voor het merendeel ontwikkelingslanden. Sinds 2009 is het ISS een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Plaats een reactie