Hoe bacterie het immuunsysteem omzeilt

In zijn proefschrift onderzocht Bart Bardoel immuunmodulerende eigenschappen van verschillende uitgescheiden eiwitten van de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Deze bacterie veroorzaakt chronische infecties in cystic fibrosis-patiënten en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een belangrijke strategie van bacteriën om herkenning te omzeilen is het uitscheiden van eiwitten die cruciale functies van het aangeboren immuunsysteem blokkeren.

Het onderzoek van Bardoel heeft geleid tot de ontdekking van nieuwe functies van alkalineprotease. Dit eiwit voorkomt herkenning van Pseudomonas aeruginosa door het immuunsysteem via Toll-like receptor 5 door middel van het afbreken van het bacteriële ligand-flagelline. Daarnaast is alkalineprotease in staat om een ander deel van het aangeboren immuunsysteem, het complement systeem, deels plat te leggen.

Pseudomonas aeruginosa scheidt meerdere eiwitten uit met een vooralsnog onbekende functie. Tijdens onze zoektocht naar immuunmodulerende eiwitten zijn we op een nieuw eiwit gestuit. Dit eiwit knipt verschillende receptoren van witte bloedcellen, welke essentieel zijn voor de migratie en adhesie van deze cellen naar de plaats van infectie. Vanwege deze eigenschappen hebben we dit eiwit immunomodulating metalloprotease of Pseudomonas aeruginosa (IMPa) genoemd.

De kennis uit dit onderzoek draagt bij aan het begrijpen van Pseudomonas infecties en geeft aanknopingspunten voor therapeutische strategieën.

Promotiegegevens
Promovendus: Bart Bardoel
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Immune Evasion by Pseudomonal Proteases
Promotor 1: Prof. dr. J.A.G van Strijp
Promotor 2: Dr. K.P.M. van Kessel
Datum en tijd: 22/9/2011, 10:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie