Hoe 5G in de zorg wordt ingezet

De wereld om ons heen wordt steeds digitaler en de komst van het supersnelle 5G-netwerk heeft er nog eens extra voor gezorgd dat digitalisering in een stroomversnelling is gekomen. Ook op het gebied van de zorg wordt in rap tempo gedigitaliseerd en dat biedt volop kansen. Maar hoe helpt 5G om de zorg nu en in de toekomst te verbeteren? Dat lees je in dit artikel.

Wat is 5G?

5G is op het moment het stabielste en snelste draadloze netwerk. In korte tijd kunnen grote hoeveelheden data worden verwerkt, zonder enige vertraging. Heb je al een abonnement met 5G? Dan zul je merken dat er veel minder vertraging is dan met 4G. Maar hoe kan de zorg dit benutten?

Nieuwe manier van hulpverlenen

Met 5G is het mogelijk om drones uitgerust met medische apparatuur zeer precies in te zetten. Met de real-time video verbinding tussen de drone en de controlekamer kan de drone goed door moeilijk begaanbare ruimtes vliegen, zonder ergens tegenaan te vliegen. Bovendien kan met 5G de exacte locatie worden bepaald waar iemand in (medische) nood zich bevindt.

Zo’n drone kan bijvoorbeeld een AED (defibrillator of hartstarter) meedragen die omstanders kunnen gebruiken. Weet je niet hoe een AED werkt? Geen paniek. Op de drone zit een camera en de controlekamer kan via live feed (zonder vertraging dankzij 5G) zien wat er gebeurt en aanwijzingen geven. Een drone hoeft niet in de file staan en zal daarom vaak eerder aanwezig zijn dan een ambulance. Omdat de eerste minuten na een ongeval zeer kostbaar zijn, kan dit levens redden.

Diagnose op afstand in medische situaties

Stel je voor dat iemand met spoed in een ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd. Mocht er tijdens de rit al een ingreep nodig zijn, die eigenlijk alleen door specialisten uitgevoerd kan worden, dan biedt 5G een oplossing. Met behulp van een ambulance die verbonden is met 5G kunnen patiëntgegevens namelijk razendsnel worden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Een specialist kan dan in het ziekenhuis meekijken via real-time video, zonder haperingen. Deze specialist kan aanwijzingen en advies geven om de kritieke toestand onder controle te krijgen.

Dankzij de snelle uitwisseling van medische gegevens van de patiënt kan het ziekenhuis zich ook voorbereiden om de komst van de ambulance. En een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk.

Opereren op afstand

5G is wereldwijd beschikbaar waardoor artsen van over de hele wereld met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor kunnen de gegevens van patiënten worden gedeeld en kunnen ze als het nodig is door een chirurg uit een ander land worden geadviseerd of bijgestaan in de operatie. Bijvoorbeeld  om te opereren in ‘Aangevulde realiteit’ (Augmented reality) of in Virtuele Realiteit.

Kortom: 5G zorgt voor een snellere verbinding om de cruciale eerste minuten te overleven, maar ook om toekomstige operaties op afstand te kunnen begeleiden. Dit is natuurlijk maar een klein deel wat er mogelijk is en gaat zijn. Wie weet wat 5G in de toekomst voor de zorg nog meer gaat brengen.

Plaats een reactie