H&M gaat voor gifvrije mode na Greenpeace-onderzoek

H&M, ‘s werelds één na grootste kledingketen, heeft toegezegd dat uiterlijk 2020 er geen gif meer geloosd zal worden voor de productie van hun kleding. Afgelopen week plakten Greenpeace-activisten stickers op de etalageruiten van H&M in twaalf landen. Duizenden ondertekenden online een petitie. Het bedrijf sluit zich met deze toezegging aan bij Nike, Adidas en Puma om de hele productieketen aan te pakken en alle giflozingen te stoppen.

“Deze stap van H&M zet een trend voor de rest van de mode-industrie, voor dit seizoen en de toekomst,” zegt Ilze Smit, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace, ”dit is een duidelijke boodschap aan alle kledingmerken dat het gebruik van giftige chemische stoffen voor het maken van onze kleding niet langer in de mode is.”

In juli dit jaar publiceerde Greenpeace een onderzoek waaruit bleek dat voor de productie van kleding voor onder andere H&M gif geloosd wordt in rivieren in China (1); water waarvan miljoenen mensen afhankelijk van zijn voor hun drinkwater en irrigatie van hun landbouwgronden. In H&M-kleding gekocht in Nederlandse winkels werd het giftige en hormoonverstorende nonylphenol aangetroffen (2). Deze stof is in Europa verboden, maar wordt in ondermeer China gebruikt bij de kledingproductie.

H&M erkent dat de honderdduizenden mensen die rond de fabrieken leven het recht hebben om te weten wat er wordt geloosd in hun water. Ze zullen uiterlijk eind 2012 alle data over het lozen van chemicaliën door hun toeleveranciers openbaar maken. Smit: “Dit is een belangrijke stap voor de textielindustrie. Het geeft omwonenden de mogelijkheid om zichzelf te beschermen tegen het vaak onzichtbare gif in het water. Samen met hen gaan wij deze bedrijven controleren en aan hun beloftes houden”

Plaats een reactie