Hiv te lijf met mondcontrole

Hiv-infecties zijn vroegtijdig op te sporen door in de mond te kijken. Een eenvoudige mondcontrole kan vooral voor mensen in lagelonenlanden levensreddend zijn.

Tandarts in Afrika

In gebieden waar Hiv veel voorkomt, is het doen van een Hiv-test vaak beperkt. Het is daarom belangrijk om lokale gezondheidswerkers te trainen in het doen van deze mondcontroles.

Dit concludeert Lucina Koyio in haar proefschrift waarop zij 9 april 2014 promoveert aan het Radboudumc.

Koyio deed haar onderzoek in Kenia, in een regio in het Nairobi district met bijna 1 miljoen inwoners. Meer dan 8% van de bevolking in deze regio is met Hiv geïnfecteerd. De bestrijding van de ziekte is een hardnekkig probleem in Kenia. Veel mensen onderschatten de gevolgen van een Hiv-besmetting, of laten zich uit sociale angst niet testen. Maar ook onbekendheid met de eerste symptomen van een Hiv-infectie spelen een rol bij de moeizame bestrijding van de ziekte.

Zweren door verzwakte afweer
Patiënten met een Hiv-besmetting krijgen vaak te kampen met zweertjes of verkleuringen in het gezicht en in de mond die over het algemeen pijnloos zijn. Bij 98% van de patiënten met Hiv is het ontstaan van dergelijke plekken een eerste indicatie van een Hiv-besmetting.

De zweren worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een infectie met een Candida bacterie. Deze bacterie komt van nature in de mond voor, maar leidt bij mensen met een verzwakt immuunsysteem (een van de gevolgen van een Hiv-besmetting) tot infecties. De zweren ontstaan ook als een patiënt niet reageert op een behandeling met antivirale middelen, of als deze medicijnen niet goed worden ingenomen.

Trainen om Hiv te herkennen
De meeste Kenianen zijn voor hun gezondheidszorg aangewezen op laaggeschoolde gezondheidswerkers in gezondheidscentra met erg beperkte middelen. Door het volgen van een training konden deze gezondheidswerkers Hiv-infecties herkennen aan de typische mondverkleuringen. Pas nadat ze verkleuringen hadden vastgesteld, lieten ze een Hiv-test doen.

Op deze manier konden de beperkt beschikbare testen doelmatiger worden ingezet. Ook bij patiënten die al Hiv-medicatie kregen konden de gezondheidswerkers op basis van de verkleuringen vaststellen of de antivirale middelen aansloegen.

Plaats een reactie