Op vrijdag 30 november 2012 gaat HIV HIV Hoera in première, een documentaire van Peter Wingender. De documentaire zal in veel opzichten een eyeopener zijn, zegt het Aids Fonds, dat zijn naam aan de film heeft verbonden.
Een van de verhaallijnen in de film gaat over reacties die mensen met hiv vanuit hun omgeving krijgen als ze vertellen dat ze met hun hiv-negatieve partner zonder condoom vrijen. Op 1 december 2012, Wereld Aids Dag, zendt de VPRO op Nederland 3 een korte versie uit van de documentaire.
VPRO Thema onderzoekt op zaterdag 1 dec 20.50 uur Ned 2. Hoe hiv je leven ingrijpend verandert is te zien in een intieme, korte documentaire van Peter Wingender over Pauline, die na een roerige jeugd en heftig leven op haar 32e hiv geïnfecteerd raakt.
Documentaire over een jonge vrouw met hiv
De hoofdpersoon uit HIV HIV Hoera is de levenslustige Pauline. Op haar 32e kreeg zij te horen dat ze hiv heeft. De documentaire HIV HIV Hoera laat zien hoe Pauline haar leven probeert aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Het levert een indringend portret op over hoe het is om als jonge vrouw hiv te hebben.
Onbeschermde seks
Pauline vertelt in de documentaire dat zij en haar hiv-negatieve vriend geen condoom meer gebruiken. Ze wordt in deze keuze gesteund door haar arts, de vooraanstaande Amsterdamse hiv-behandelaar Kees Brinkman. Brinkman vertelt Pauline dat de hiv-behandeling er in haar geval voor zorgt dat het virus eigenlijk niet meer doorgegeven kan worden aan haar partner. Ze stopt met condoomgebruik en probeert zwanger te raken. Haar beste vriendin Ilse vind dit maar moeilijk te geloven. De spanning tussen die twee loopt steeds meer op…
Seks zonder condoom niet altijd onveilig
De vriendin in HIV HIV Hoera vertegenwoordigt volgens regisseur Peter Wingender een groot deel van de Nederlandse bevolking. Veel mensen weten (of geloven) niet dat behandeling met hiv-remmers overdracht van hiv kan voorkomen. En dat seks zonder condoom in sommige gevallen wel degelijk veilig is. De maker vindt het hoog tijd dat meer mensen hiervan op de hoogte zijn. Het Aids Fonds is blij dat Wingender dit onderwerp op de agenda zet. Naar verwachting zal de documentaire veel discussie losmaken. Om vragen over dit onderwerp te beantwoorden is samen met Soa Aids Nederland een Q&A opgesteld.
Publieksdiscussie
De première van HIV HIV Hoera vindt plaats op 30 november om 11.30 uur in de Beurs van Berlage tijdens het 16e Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks. Na afloop van de filmvertoning is er een publieksdiscussie met regisseur Peter Wingender, hiv-deskundige Joep Lange, Suzanne Geerlings van de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren (NVHB) en Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds en Soa Aids Nederland.
Ook Pauline, de hoofdpersoon uit de documentaire, is aanwezig. Centrale vragen: ‘Waarom bestaat er nog zo veel onwetendheid over de preventieve werking van hiv-behandeling? Is er voldoende draagvlak onder professionals om patiënten en hun partners over dit onderwerp te informeren?’
De documentaire is op 2 december 2012 te zien in het Ketelhuis in Amsterdam
Jongeren die vragen hebben over dit onderwerp kunnen informatie krijgen via www.sense.info (ga naar de knop Persoonlijk advies). Anderen kunnen terecht bij www.soaaids.nl (eveneens de knop Persoonlijk advies).
Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.