‘Hints’ geeft inzicht in hersennetwerken betrokken bij sociale interactie

Wanneer twee mensen met elkaar communiceren, ontstaat er een tijdelijke verbinding tussen hen. Met behulp van een experiment waarbij proefpersonen in de MRI scanner het spel Hints speelden, bestudeerde onderzoekster Marleen Schippers van het UMCG welke hersennetwerken bij menselijke interactie betrokken zijn. Daarnaast onderzocht ze welke relatie er bestaat tussen de activiteit in beide breinen. Zij toont aan dat zowel het spiegelsysteem als het ‘redeneernetwerk’ meedoen.

Tijdens het interpreteren van gebaren, zoals in het spel Hints gebeurt, is het spiegelsysteem sterk betrokken, terwijl een deel van het redeneernetwerk geen rol lijkt te spelen. Door echter te kijken naar verbindingen tussen breinen, in plaats van activiteit binnen een brein, blijkt dat dit deel van de hersenen wel degelijk betrokken is bij het raden van gebaren. De activiteit in het redeneernetwerk volgt nauwgezet de activiteit in de hersenen van degene die de gebaren uitbeeldt. Dit volgen wordt ook wel resonantie tussen twee breinen genoemd. Schippers concludeert dat bij onderzoek naar het brein in sociale relaties, ook wel ‘het sociale brein’ genoemd, beide breinen bestudeerd moeten worden, in plaats van een. Op deze manier komen inzichten aan bod die anders niet aan het licht komen.

Marleen Schippers (Nijmegen, 1979) studeerde kunstmatige intelligentie en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij het Social Brain Lab van het Neuroimaging Center binnen de Afdeling Neurowetenschappen van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door een Marie Curie Excellent Grant van de Europese Comissie aan prof.dr. Cristian Keysers. Inmiddels is Schippers werkzaam als productmanager bij het softwarebedrijf Gino in Groningen.

Promotiegegevens
Promoties: mw. M. Schippers
Proefschrift: Brains in interaction
Promotor(s): prof.dr. C. Keysers
Faculteit: Medische Wetenschappen
Datum: 09 maart 2011, 16.15 uur
Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Plaats een reactie