High tea voor Parkinsonpatiënten Havenziekenhuis

Op woensdag 11 april 2012 is het Wereld Parkinsondag. Het Havenziekenhuis wil deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan en organiseert daarom voor haar patiënten met de ziekte van Parkinson, hun partners en andere begeleiders een high tea op 11 april 2012.

Naast thee en bijbehorend lekkers is er ook een informatiemarkt met diverse standjes over de ziekte van Parkinson. Verder wordt er een bingo georganiseerd met leuke prijzen en er is een demonstratie salsadansen.

De ziekte van Parkinson begint vaak met stijfheid, trillingen en moeilijker lopen. Na verloop van tijd kunnen mensen ook andere problemen krijgen, bijvoorbeeld met praten, slikken en depressiviteit. De klachten bij Parkinson nemen langzaam toe. Genezen is niet mogelijk. Wel zijn er medicijnen om de klachten te beperken. Met de Parkinson Dagbehandeling probeert het Havenziekenhuis de kwaliteit van leven van Parkinsonpatiënten te verbeteren. Veel patiënten hebben de weg naar de speciale Parkinson polikliniek van het Havenziekenhuis inmiddels weten te vinden.

Het Parkinson-team van het Havenziekenhuis is begin 2011 opgericht. Het team bestaat uit meerdere specialismen. Een neuroloog, Parkinsonverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en diëtist maken deel uit van het team. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Het voordeel van de dagbehandeling is dat alle behandelaars informatie met elkaar uitwisselen en hun behandeladviezen op elkaar afstemmen. Zij bekijken met elkaar en in overleg met de patiënt waar de focus op ligt. Bijvoorbeeld eerst het slikken en het praten en dan pas het lopen. Mocht het nodig zijn dan kunnen zij ook een beroep doen op de afdeling Geriatrie of Maatschappelijk werk.

Op Wereld Parkinson Dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Wereld Parkinson Dag vindt jaarlijks plaats op 11 april, de geboortedatum van de Engelse arts dr. James Parkinson. Dat is degene die de verschijnselen van de ziekte van Parkinson het eerst als een samenhangend geheel heeft herkend en beschreven.

Plaats een reactie