Als verpleegkundigen op de Spoedpost patiënten met een gebroken heup of bovenbeen snel op een luchtmatras en in een hielslof leggen, dan wordt het aantal doorligwonden fors teruggebracht. Jaarlijks belanden zo’n 200 patiënten na een val op de Spoedpost van het Deventer Ziekenhuis. Meestal gaat het om ouderen die – voordat er hulp wordt geboden – al enige tijd met veel pijn op 1 plek liggen. En ook op de Spoedpost duurt het vaak nog even voordat tot een spoedoperatie of opname wordt besloten.
Aangetoond
Het liggen op 1 plek zorgt voor druk op de huid en het weefsel eronder, dat zo niet goed kan doorbloeden. Daardoor kunnen er doorligwonden ontstaan. Die zijn niet alleen pijnlijk, maar vertragen ook het genezings-proces. Doorligwonden komen bij zo’n 40 patiënten uit deze groep van 200 voor.
Verpleegkundigen van het Deventer Ziekenhuis onderzochten hoe dat kan worden voorkomen. Zij vonden hun heil in de Primo® matras en Rebacare® hielslof. Het snel na binnenkomst van een patiënt gebruiken van deze hulpmiddelen zorgt ervoor dat de pijnlijke plek op het lichaam goed wordt ondersteund en het weefsel blijft doorbloed. In de eerste 4 maanden is het aantal doorligwonden bij deze groep dan ook teruggebracht tot 2.
De matras in kwestie wordt door meer ziekenhuizen gebruikt, maar was nog niet eerder onderwerp van een langlopende studie om doorliggen te voorkomen. De Deventer verpleegkundigen en wondconsulenten hebben diens rol nu wel aangetoond. Ze hopen de uitkomsten van hun onderzoek binnenkort landelijk te presenteren.
Laag percentage
Het Deventer Ziekenhuis doet overigens veel aan het voorkomen van doorligwonden. Die ontstaan niet alleen in het ziekenhuis zelf, maar vaak al thuis of in een verpleeghuis. Het ziekenhuisbeleid was de afgelopen jaren dan ook gericht op voorlichting en preventie bij de verschillende collega’s. Dat wierp zijn vruchten af: in het ziekenhuis zelf is het percentage doorligwonden teruggebracht tot 0,4 %.