Hevige menstruatiebloedingen eenvoudig te verhelpen

Vrouwen kunnen relatief eenvoudig verlost worden van hevig menstrueel bloedverlies door verwijdering of beschadiging van het baarmoederslijmvlies (endometriumablatie). De NovaSure behandeling blijkt hierbij superieur aan andere vergelijkbare technieken.

Deze snelle, eenmalige behandeling vindt poliklinisch onder lokale verdoving plaats én dit vinden de meeste vrouwen ook acceptabel. Dit concludeert gynaecoloog in opleiding Josien Penninx in het promotieonderzoek dat zij uitvoerde in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Één op de vijf vrouwen ondervindt ongemak door hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Langdurige en zware menstruaties hebben grote invloed op hun kwaliteit van leven.

Vrouwen met hevige menstruatiebloedingen kunnen tegenwoordig met een eenvoudige ingreep van deze klachten worden verholpen. Hierbij wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd of beschadigd. Voordeel ten opzichte van andere behandelingen is dat dit een veiligere, technisch simpelere en snellere verrichting is. Er is minder verdoving nodig en de ingreep kan poliklinisch of in dagopname worden uitgevoerd. Na behandeling vermindert het menstrueel bloedverlies of bij ongeveer de helft van de vrouwen verdwijnt het zelfs helemaal, terwijl de baarmoeder behouden blijft. Uit het promotieonderzoek van Josien Penninx blijkt dat de meeste vrouwen de voorkeur geven aan deze behandeling op de poliklinische behandelkamer met een lokale verdoving.

In vergelijking met twee andere vergelijkbare behandelingen blijkt de NovaSure behandeling superieur concludeert Josien Penninx in haar promotieonderzoek. Meer patiënten menstrueren helemaal niet meer, er zijn minder vervolgbehandelingen nodig en de tevredenheid is vijf jaar na de ingreep groter.

NovaSure-behandeling
Met de NovaSure behandeling zijn vrouwen in 2 minuten verlost van hevig menstrueel bloedverlies. Tijdens de ingreep wordt onder verdoving het baarmoederslijmvlies verhit waardoor het wordt beschadigd of verwijderd. Dit baarmoederslijmvlies veroorzaakt de problemen tijdens de menstruatie.

Hevig menstrueel bloedverlies werd vroeger behandeld met medicijnen of via een chirurgische ingreep waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Sinds de jaren tachtig is de relatief kleine chirurgische ingreep mogelijk waarbij het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd of beschadigd. De afgelopen jaren is de techniek van deze behandeling continu verbeterd. Inmiddels werken gynaecologen met de zogenaamde tweede generatie technieken.

Publicatie
Josien Penninx, gynaecoloog in opleiding, promoveert op 26 juni aan de Universiteit Maastricht op haar proefschrift getiteld ‘Second generation endometrial ablation’. Zij voerde haar promotieonderzoek uit in Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, onder begeleiding van MMC gynaecologen prof. dr. B.W.J. Mol (een van de promotoren) en mevr. dr. M.Y. Bongers (haar copromotor en opleider). Op dit moment vervolgt Josien Penninx haar opleiding tot gynaecoloog in het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Plaats een reactie