Prof.dr. P. Heutink ontvangt Wetenschapsprijs van € 1 miljoen voor Parkinson

Vandaag, zaterdag 28 november, heeft prof.dr. P. Heutink (VU Medisch Centrum Amsterdam) de Wetenschapsprijs van het Prinses Beatrix Fonds ontvangen. Met deze prestigieuze prijs van € 1 miljoen wordt onderzoek naar de ziekte van Parkinson gefinancierd. Het Prinses Beatrix Fonds reikt de Wetenschapsprijs elke twee jaar uit afwisselend voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten en bewegingsstoornissen.

In Nederland zijn ongeveer 50.000 patiënten met de ziekte van Parkinson. Belangrijke symptomen zijn stijfheid van de ledematen, bewegingsarmoede en tremor, maar patiënten hebben vaak ook niet motorische symptomen zoals depressie en dementie. De huidige behandeling van de ziekte van Parkinson richt zich vooral op de bestrijding van symptomen, zoals bijvoorbeeld het aanvullen van dopamine in de hersenen. Een effectieve therapie die aan het begin van de ziekte op alle processen ingrijpt, ontbreekt vooralsnog.

De Wetenschapsprijs biedt het team van professor Heutink de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de processen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Het onderzoek richt zich op de identificatie van Heutink 1de genetische risicofactoren die de ziekte van Parkinson veroorzaken. Met deze informatie wordt het mogelijk om een therapie te ontwikkelen die ingrijpt in een vroeg stadium van de ziekte. Om verschillende mogelijkheden uit te kunnen testen, worden ook de netwerken waarin deze genen zich bevinden in kaart gebracht. In het onderzoek van professor Heutink worden uiteindelijk chemicaliën geselecteerd die geschikt zijn als bouwsteen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Op deze manier wordt een belangrijke stap gezet in de totstandkoming van een nieuwe behandeling voor de ziekte van Parkinson.

Professor Heutink is een nationaal en internationaal erkend expert op het gebied van genetisch onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Hij leidt een grote, landelijke onderzoeksgroep die bijdraagt aan de kennis over de rol van genen bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Zijn werk wordt gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften als Science. Het winnende onderzoek is veelbelovend en heeft een zeer innovatieve benadering door de integratie van verschillende onderzoeksmethoden.

Plaats een reactie