Heupprothese jongeren

Jongeren die een heupprothese krijgen, zijn erg gebaat bij protheses met botcement. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Orthopedie van het UMC St Radboud. De gecementeerde heupprotheses gaan veel langer mee. Na tien jaar is bij zo’n 83 procent van de jongeren de heup nog steeds goed, een opvallend hoog percentage.

Bij patiënten die heupklachten hebben door artrose (‘versleten heup’), biedt een heupprothese uitkomst. Slijtage komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Maar soms treft het ook jongeren, die bijvoorbeeld een vorm van reuma hebben. Daarnaast is er een toename van jongeren met een ernstige beschadiging van de heupkom door een ongeval. Ook voor hen is een heupprothese vaak de beste oplossing. Een heupprothese bestaat uit twee delen: een steel met een kop erop en een kom. De chirurg zaagt de kop van het dijbeen af en maakt een holte in het dijbeen, waarin de steel van de prothese wordt vastgezet. De nieuwe kom wordt in het bekken geplaatst. Heupprotheses hebben niet het eeuwige leven. Vaak is een tweede, vervangende operatie nodig. Deze kans is extra groot bij jongeren die een actief leven leiden en de heup veel blijven belasten.

Laagje botcement

Tien jaar lang volgde de afdeling Orthopedie 48 patiënten die voor hun 30-ste levensjaar een nieuwe heup nodig hadden. Zij kregen allemaal een gecementeerde heup, een heupprothese waarbij een laagje botcement tussen de nieuwe heupkom en het bekken aangebracht wordt. Orthopeed Wim Schreurs: ‘We passen deze methode al jaren als enige ziekenhuis standaard toe bij alle patiënten en hebben nooit gekozen voor de nieuwere resurfacing- of sportheupen, waarbij je metaal op metaal plaatst. Bij oudere patiënten functioneert de gecementeerde heup erg goed, dat wisten we al. Jongeren zijn over het algemeen veel beweeglijker en actiever. Juist voor hen is het daarom extra belangrijk dat een heupprothese niet snel slijt. Uit ons onderzoek blijkt dat de gecementeerde methode ook bij hen duurzaam resultaat biedt en bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven. Want bij 83 procent van de jongeren blijkt de gecementeerde heup na tien jaar goed te functioneren en is vervanging nog niet noodzakelijk.’

1 gedachte over “Heupprothese jongeren”

  1. Ja klopt, ik ben een van die jongere patienten van het UMC Radboud.
    Mensen kunnen niet bevatten dat je als jong iemand chronische pijn hebt. Sinds ik geopereerd ben, kan ik weer een pijnloos en actief leven leiden. De volgende prothese wil ik zo lang mogelijk uitstellen door gezond te leven.

    Beantwoorden

Plaats een reactie